Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Výběr varikapů na souběh kapacity
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron

PříspěvekZaslal: čt únor 06 2025, 13:35    Předmět: Výběr varikapů na souběh kapacity Citovat

Mám tady asi 30 varikapů KB205G. Původně byly některý z nich nalepený na papírový pásce po čtveřicích jak se kdysi prodávaly jako 4KB205G. Jenže za ty léta páska povolila a varikapy odpadly.
Jak to nejlíp udělat? Napadá mě přípravek pro měření na RLC BM509, kam se bude varikap připojovat přes sériový stabilní kondík 10N a do spoje mezi varikap a 10N dát odpor 100K pro ladící napětí z labor zdroje. No a na zdroji nastavit napětí třeba 5, 10, 15, 20, 25V a měřit jednotlivý varikapy a zapisovat si hodnoty. Nic jednoduššího mě nenapadá.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
forbidden

PříspěvekZaslal: čt únor 06 2025, 13:45    Předmět: Citovat

Dělal jsem to stejně, jen jsem měl ty oddělovací kondy dva, svitky 10 µF myslím. Ale to je jedno.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
PavelFF

PříspěvekZaslal: čt únor 06 2025, 15:16    Předmět: Citovat

Vybíral jsem kdysi varikapy na co největší přeladitelnost a šel jsem na to přes měření kmitočtu v provizorním oscilátoru. Kmitočet není sice totéž, co kapacita, ale souběh se tak dá vytřídit taky. Tehdy jsem neměl vhodný měřič kapacity na tak prťavé hodnoty. Čítač byl pohodlnější a přesnější. Při 30V už může být problém měřit přesně kapacitu 2 pF.
Celeron

PříspěvekZaslal: čt únor 06 2025, 18:52    Předmět: Citovat

Já o ty oscilátorový metodě vím. Jenže jsem měl obavu, že aby byla při kapacitě KB205G nějaká jakost rezonáku, budu se muset pohybovat na kmitočtech 200-400 MHz. No a u takovýho kmitočtu při výměně varikapů stačí trochu delší přívod, menší nebo větší kapka cínu a kmitočet bude jinde a výsledky měření špatný. Tak proto ta zvolená metoda. Navíc, BM509 má základní rozsah 1 pF a když budu odčítat parazitní kapacitu bez varikapu, myslím, že je přeměřím s dostatečnou přesností a nebo aspoň se stejnou chybou.

masar

PříspěvekZaslal: pá únor 07 2025, 0:27    Předmět: Citovat

Jen připomínka: je třeba měřit při malém vf napětí, aby se zamezilo parazitní "modulaci" kapacity. BM509 v manuálu uvádí na "rozsahu 7" až 15V. Nevím, který je 1pF rozsah, jest-li 1. nebo 7., ale je zřejmé, že větší vf napětí na varikapu bude vnášet nepřesnosti.
Na druhou stranu, pokud jde jen o relativní porovnání varikapů navzájem, nevadí to.
Tady je odkaz na pojednání o metodách měření.
Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PavelFF

PříspěvekZaslal: pá únor 07 2025, 7:40    Předmět: Citovat

Taky doplním, že různě dlouhé přívody nebo kapka cínu být nesmějí. Musí to být stabilní přípravek. Diody se při třídění nepájejí na drátky kapkou cínu. Měl jsem tam tehdy pravděpodobně nějaké vykuchané holé kontakty z konektoru. Něco jako sokl pro nožové pojistky. Jenom asi 50 krát menší.

Opravdu je "rozsah" BM509 jenom 1pF? Pro mě nepochopitelné až zázrak. V popisu na Aukru čtu o několik řádů víc.
HF_Tech

PříspěvekZaslal: pá únor 07 2025, 8:09    Předmět: Citovat

Měl sis pořídit tuhle hračku: https://forum.strojirenstvi.cz/viewtopic.php?p=511298#p511298 Laughing Tím to roztřídíš raz dva.

Ten oscilátor je nejlepší zbastlit na kusu plošňáku a na připájení varikapu si udělat výřez na okraji desky, přesně na vložení pouzdra. O něco větší kapka cínu pak prakticky nemá prakticky vliv.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá únor 07 2025, 8:29    Předmět: Citovat

Při můstkovém měření i při nepřímém měření pomocí oscilátoru stačí, aby amplituda vf signálu na varikapu nepřesáhla asi čtvrtinu napětí ladicího. Přesto, že si signál hýbe s kapacitou, naměříš průměr.
Do tuneru pro obě VKV pásma neškodilo mít varikapy vybírané na souběh, do tuneru jen pro FM CCIR to životně důležité není, a to ani, když je součástí vstupní jednotky pásmová propust. Obecně stačí začít s laděním od nějakých 3,5 V nahoru, aby tě souběh nemusel zase tak moc trápit.
Nakonec - budeš je měřit v jednotných podmínkách v nějaké patici, ale v tuneru přece nejsou všechny umístěné a zapojené na jednom místě. Tam je ta větší, či menší, kapka cínu znát víc.
Ale, jak uvádím výše - dvoubodový souběh pro jedno FM pásmo se dá nastavit i bez párování varikapů.
Kdysi jsem to řešil dvěma čtveřicemi KB105G, vždy dvojice katodami proti sobě (tehdy způsoboval parazitní modulaci blízký převaděč vysílající na 2. TV kanálu, tak kvůli němu). Ladil jsem od asi 1 V, vždy byly proti sobě zapojené po jednom varikapu z každé čtveřice, na nějaké párování "který s kterým" jsem vybavený nebyl. Změna kapacity se z valné části, možná i úplně, vykompenzovala (podle chování tuneru).
Celeron

PříspěvekZaslal: pá únor 07 2025, 9:45    Předmět: Citovat

PavelFF napsal(a):

Opravdu je "rozsah" BM509 jenom 1pF? Pro mě nepochopitelné až zázrak. V popisu na Aukru čtu o několik řádů víc.

Opravdu nejnižší rozsah je 1pF ale stupnice je označená 1-10, takže plná výchylka je 10pF. Ale BM509 má dekádovej přepínač, takže můžeš měřit o řád přesněji. A je dost dobře vykompenzovaná, prázdný svorky mají s tím přepínačem 0,1pF. S paticovým přípravkem mám 1,25pF. Měřil jsem s tím polštářky 1J8 a údaj opravdu odpovídal součtu 1,25 + 1,8pF.

masar: Bohužel, na rozsahu 1pF je zrovna to nejvyšší napětí. Kolik přesně nevím, multík na měřícím kmitočtu 1 kHz asi už dost kecá.
Asi se na to vyprdnu, včera jsem na netu našel že varikapy čtveřice se dá koupit za dvacku, nemá smysl se s těma pomíchanejma matlat.

PavelFF

PříspěvekZaslal: pá únor 07 2025, 10:49    Předmět: Citovat

Pokud je plná výchylka 10pF, tak je rozsah 10pF a nikoli 1pF.

S fabricky párovanými čtveřicemi to taky nebude příliš přísné. V Tesle se s přesností souběhu tehdy moc nemazali.

Já je snad kupoval v maličkém igelitovém zavařeném pytlíčku, aspoň myslím. Že by byly nalepené na pásce nepamatuju. Tehdy to ale byly čtveřice pro VKV přijímač, takže KB109.
Celeron

PříspěvekZaslal: pá únor 07 2025, 13:27    Předmět: Citovat

PavelFF napsal(a):
Pokud je plná výchylka 10pF, tak je rozsah 10pF a nikoli 1pF.

No na přepínači rozsahů a v dokumentaci píšou rozsah 1pF. Tak je to pro mě rozsah 1pF.
Jo, ty varikapy byly kdysi prodávaný zavařený v pytlíku ale ty moje jsou ze speciál výroby, kde byly už objednaný od výrobce jako 100ks balení se zaručeným souběhem. Tenkrát jsem si odnesl 8 ks a nalepil je po 4 ks na tu pásku, že je použiju na Němcův tuner. Jenže v šupleti jich bylo mnohem víc i z jiných zdrojů a pomíchaly se.

PavelFF

PříspěvekZaslal: pá únor 07 2025, 13:50    Předmět: Citovat

Tak to píšou blbě. Nebo sis to vyložil špatně ty.

Na Němcův tuner jsou KB205 nevhodné. Jakou máš barvu proužku?
masar

PříspěvekZaslal: pá únor 07 2025, 14:42    Předmět: Citovat

Že by to psali blbě i na panelu?

Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
PavelFF

PříspěvekZaslal: pá únor 07 2025, 15:52    Předmět: Citovat

Pokud je pravda, že na celou stupnici to změří 10pF, tak to píšou blbě i na panelu.
Údaj 1pF na panelu nemusí být rozsah. Snad nebudeme zpochybňovat termín rozsah?
Celeron

PříspěvekZaslal: pá únor 07 2025, 16:32    Předmět: Citovat

Jseš z Brna a tak vyhledej nějakýho dříve zodpovědnýho pohrobka z konstrukce Tesly Brno a seřvi ho, že to udělali špatně. Teda jestli ještě nějakej žije. Laughing

Tak dobře, na tom přepínači není rozsah ale násobitel v pF. Shodneme se aspoň na tom? Smile Ale to nic nemění na tom, že s tím jde měřit kapacita po 0,1pF s dekádovým přepínačem. Jaká je přesnost je otázka ale čeho jsem se doměřil v paticovým přípravku jsem již psal.

Proužek je žlutej s lehkým nádechem do zelena. Právě proto jsem je taky chtěl změřit, protože KB109 je žlutej a KB205 zelenej ale tmavej.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: