Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

V čem kreslit DPS
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mikras

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 19:31    Předmět: Citovat

Tak mi, prosím, poraď, co mám např. dát za součástky místo:
KF173 (čtyřvývodová)
KC508
MAA661
MBA810
A290D

Doufal jsem, že když je to Open Source projekt, že by třeba mohla existovat nějaká sdílená databáze, a když už by si někdo dal tu práci, že by součástku vytvořil, že by se mohla nahrát do nějakého cloudu i pro ostatní.

Ale asi si to představuju moc jednoduše. Hledat v datašítech současné ekvivalenty a pak zjistím, že v KiCadu stejně nemají definované pouzdro (což se týká možná 50% součástek, co jsem v tom tak listoval), tak u jednoho schémátka strávím mládí. Very Happy

Mám nějaké skladové zásoby z doby před sametem a říkal jsem si, že by se to dalo využít jako nějaké stavebnice, třeba pro děcka a slušný plošňáčky by byly dobrým základem. Ale asi by mě s tím dnes poslali do háje, a těch pár drobností, které si plánuju vyrobit, zvládnu po staru.

Zkratka "w" funguje, někdy se mi i na přípojném bodu součástky zobrazí u myši ten soubor kreslení, ale "kreslí" to jen při pohybu myši, bez stisku levého tl., jak bych předpokládal a když dojdu k další součástce, musím kliknutím "ukotvit" (logičtější by mi připadalo puštění tl. myši) ale čára jde pořád za myší, takže musím zpět a kliknout dvakrát? třikrát? čtyřikrát? aby se to ukončilo.

Podobně se při kreslení čar chová program Malování ve Win10, oproti starším verzím třeba pro XP, ale tam se aspoň logicky chová myš.

V KiCadu se kopíruje třeba součástka na místo, kam myš jen ukazuje a jedno kliknutí už otvírá tabulku seznamu součástek, očekával bych to spíš na dvě kliknutí... atd. Holt jiný způsob ovládání, takový naruby jakoby. Kdo to má ale nacvičené, tak mu to už asi nepřijde... :-/
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Cust

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 19:35    Předmět: Citovat

EAGLE je mrtvý...
S tím rastrem máš pravdu, ale nepředpokládáme, že on ví jak ho změnit. Tak myslím problém bude jinde...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
barnodaj

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 19:41    Předmět: Citovat

Tba810, BF173, taa661, bc 108
A a290d je taky ekvivalent nějaké kapitalistické součástky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cust

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 19:44    Předmět: Citovat

Ne, držením tlačítka a přesunem myši tak akorát, jako všude jinde děláš výběr.
Prostě vybereš nástroj kreslení spojů, klikneš a posuneš miší na místo, které se má spojit, klikneš a je to spojené.
Nebo najdeš na místo odkud chceš táhnout spoj, zmáčkneš w a přesunem na místo kam se má vést spoj a klikneš. A jaké to.

A navíc, pouzdra jsou v cloud, všechny by se ti při instalaci měli nahrát. Já si tvořím svoje knihovny pouzder, které jsou atypické. Těch je minimum, vše je tak jak pozaduješ. Ty konkrétní případy starých obvodu nemám teď možnost překontrolovat...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Mikras

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 19:51    Předmět: Citovat

barnodaj napsal(a):
... někdo - možná on sám - si změnil rastr pro kreslení na celé milimetrové míry a došlo k tomu že symboly navržené v amerických mírách (inch, mil) nešly spojovat. Proto že spoje, čáry, začínaly a končily mimo piny symbolů. ...

Mám nastavené mm a rastr 2,54mm (0,1 cinch)

KiCad rastr.jpg
 Komentář:
 Velikost:  277.92 kB
 Zobrazeno:  18 krát

KiCad rastr.jpg

Naposledy upravil Mikras dne so leden 25 2025, 20:06, celkově upraveno 2 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Mikras

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 20:01    Předmět: Citovat

barnodaj napsal(a):
Tba810, BF173, taa661, bc 108
A a290d je taky ekvivalent nějaké kapitalistické součástky.

Jenže v knihovně KiCadu mi to našlo jen tu BC108. To ostatní tam prostě není.
Mikras

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 20:04    Předmět: Citovat

Cust napsal(a):
Ne, držením tlačítka a přesunem myši tak akorát, jako všude jinde děláš výběr.

V malování si vybírám, jestli chci označit výběr, nebo kreslit čáru, nebo kolečko atd. V KiCadu taky musím vybrat, jestli vkládám součástku, nebo budu kreslit dráty, nebo sběrnici, ale to použití myši je pro mě dost neobvyklé. Trošku to trénuju na volné ploše, abych viděl, jak se to chová. Je to jiné a je to o zvyku.
barnodaj

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 20:22    Předmět: Citovat

Tak MAA661 není úplný ekvivalent TAA661, ale Tesla měla nějaké vlastní myšlenky.
vaclavpe

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 20:43    Předmět: Citovat

Mikras napsal(a):
Je to jiné a je to o zvyku.

Tohle je naprosto přesně napsáno - je to o zvyku.

A co se týče knihoven, pokud Ti hoří termín nebo se ti nechce blbnout s malováním součástek, vezmi místo KF173 obyč tranzistor a pro čtvrtou nohu si pak na plošňáku přidáš jeden prokov (via). Integráky Ti asi nezbude, než namalovat v editoru symbolů. Ale to až se rozhodneš, že ten KiCAD budeš skutečně používat.
Na prasáka si zatím můžeš dát místo IO třeba konektor 02x08 a tomu pak přiřadíš pouzdro DIL16.
vaclavpe

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 20:46    Předmět: Citovat

barnodaj napsal(a):
Tak MAA661 není úplný ekvivalent TAA661, ale Tesla měla nějaké vlastní myšlenky.

Dost bych se divil, kdyby někdo v KiCADu našel symboly pro TAA661 nebo TBA810... Pokud se mu s tím teď nechce kreslit, tak TAA obejde konektorem, kterému dá pouzdro DIL, TBA jedině rozmístit prokovy přímo na plošňák...
Mikras

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 21:31    Předmět: Citovat

vaclavpe napsal(a):
... TAA obejde konektorem, kterému dá pouzdro DIL, TBA jedině rozmístit prokovy přímo na plošňák...

To je taky dobrý nápad. Hledal jsem něco jako "prázdné" pouzdro, jen abych mohl na čísla vývodů navázat okolní součástky. Ten sokl mě hned nenapadl. Doufám, že ho tam najdu. Nikdy jsem v podobném editoru ani v předchůdcích nic nezkoušel kreslit, takže jsem absolutně nepolíben a začínám od nuly. Musím si zvyknout na všechno a pochopit ten SW trochu komplexně, abych věděl, co od toho očekávat, takže trénovat. Tak teď dokreslit to schémátko a pak se pustit do návrhu DPS. Very Happy
barnodaj

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 21:36    Předmět: Citovat

V Eagle mám možnost vložit univerzální symbol ve schématu (i v PCB), KiCad neznám.

ic.png
 Komentář:
 Velikost:  1.99 kB
 Zobrazeno:  12 krát

ic.png

HF_Tech

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 21:50    Předmět: Citovat

barnodaj: Tím bych se nechlubil.
V Eagle je vytvoření MAA661 do knihovny otázka ani né 10 minut.
barnodaj

PříspěvekZaslal: so leden 25 2025, 21:56    Předmět: Citovat

Tak pro mě ano, ale já nejsem tazatel. Ten se s tím asi bude prát déle.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strana 6 z 6

Přejdi na: