Zaslal: so leden 25 2025, 11:54 Předmět: Probíjení hliníkového panelu Pioneer Sa 710
Ahoj, při přejetí prstem po hliníkovém panelu, cítím, jemné brnění, v zapnutém i vypnutém stavu.
Při protočení přívodu v zásuvce, při vypnutém stavu brnění ustane a jde trochu cítit, jen při zapnutém..
Je to vlastnost těchto zesilovaču? Je potřeba to řešit? Nebo nechat být? Plánují měnit přívodní kabel, je tam ještě přechodka z americké koncovky na naší.. Že bych rovnou předělal na na zásuvku s územněním dohromady? (teď je jen dvoukolik?)
Je to obecně vlastnost hliníkových eloxovaných panelů umístěných izolovaně v blízkosti zdroje elektrického pole. Prvně jsem si toho všimnul někdy v roce 86 a potvrzuje se mi to dodnes. (Tehdy to bylo na multimetru Goerz připojeném na zdroj AC napětí při kalibraci, hned potom na sovětských multimetrech, dřepěl jsem u toho na měrovém středisku denně několik hodin. Ten hmatový vjem je nezaměnitelný). _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: so leden 25 2025, 12:49 Předmět:
Prvně jsem ten jev zaznamenal u kalkulačky kterou jsem dostal z imperialistické ciziny někdy kolem 1975,6 či 7. Bylo to cítit při připojeném síťovém napáječi.
Naposledy upravil jardafiala dne po leden 27 2025, 9:11, celkově upraveno 1 krát.
2004 Příspěvky: 20594 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so leden 25 2025, 20:39 Předmět:
ZVUK2000 napsal(a):
Jaká je třída ochrany? I nebo II. U II s pulsním zdrojem běžný jev.
Je to běžné u všech přístrojů ve třídě II (s dvojitou izolací, označené čtverečkem ve čtverečku a pouze dvoužilovou síťovou šňůrou).
A je jedno, zda mají pulsní zdroj, nebo klasické trafo. Vždycky se něco na kostru přístroje indukuje ze sítě. Přestane to brnět při připojení zdroje signálu, který má třížilový přívod, nebo je dále spojené s kabelovkou či předpisově uzemněným pláštěm koaxiálu od antény. Tudy se indukované napětí svede na zem.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.