Zaslal: ne leden 19 2020, 22:35 Předmět:
Ten "Piestansky MHB 576" je ale nejspíše kopie SLB 587(0587B), protože jsem je kdysi měnil v nějakých regulátorech, a fungovalo to. Ještě je možná v dílně mám.
Nechce se mi nyní hledat datašíty a porovnávat je .
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33717 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne leden 19 2020, 22:52 Předmět:
SLB byl myslím jak 586, tak 587 - liší se chováním po vypnutí napájení tvrdým vypínačem. Jeden z nich si zachovával i po tvrdým vypnutí původní smysl i posledně nastavenou velikost regulovaný úrovně, druhej se tvrdě vracel na výchozí nulovou úroveň. Jinak způsob ovládání měly stejnej (krátkej dotyk na senzor byl zapnout/vypnout, držení po cca 0,5vteřiny prodlevy začalo plynule zvyšovat nebo snižovat fázovej otevírací úhel ovládaný spínací součástky - dokud držení trvalo, výkon byl celou dobu regulovanej od 10 do 100% plynule postupně nahoru - dolů a zpátky). _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: po leden 20 2020, 12:04 Předmět:
Hm, MHB576, to už je docela sci-fi obvod A prodává se levněji než 436, za 29 Kč (hadex, půhy).
Jen nechápu, když je to kopie SLB586, že tomu dali číslo 576. Možná je tam něco trochu jinak, nějaký autorský vklad piešťanských inžiniérov
Zaslal: čt říjen 26 2023, 10:14 Předmět:
Jen ze zvědavosti jsem listoval příručním katalogem 1976-77 a v kapitole 6 aneb porovnávací tabulky je u MAA436 uvedena náhrada PA436 a výrobce GE/Plessey. Takže o tom že MAA436 je kopie kapitalisty se vědělo a bylo to i dohledatelné
No v porovnávacích tabulkách příručním katalogu 1974-75 MAA436 není ale v příručním katalogu 1976 už je … _________________ Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna. Jsem dysgrafik a dyslektik.
Zaslal: čt říjen 26 2023, 11:11 Předmět:
Viz. worldradiohistory.com/ Electronics-1968-08-05.pdf.
Kolem strany 142.
(Ještě nepřistáli, ale integrované obvody už měli.) _________________ Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Zaslal: so leden 18 2025, 10:00 Předmět:
sinclair napsal(a):
Mně se ale zdá, že stejně jako MA0403A, tak ani MAA436 není tak úplně československá práce.
Teď hned to asi nedohledám, ale mám velmi intenzivní pocit, že ten IO vychází z nějakého typu General Electric, byla o tom někde post-převratová zmínka.
Zaslal: so únor 15 2025, 0:34 Předmět:
MAA436 je použit v regulátoru komutátorového motoru z pračky v Amatérském rádiu 2/2025.
Fakticky se ještě dá koupit. http://www.avelektronik.cz/maa436-rizeni-ot-motoru-tesla-dil14-sklad-8-ks
Ale je to hodně retro. Do nové konstrukce bych nepoužíval součástky, které se už cca 30 let nevyrábějí.
Tak máš pravdu, ale stejně si myslím, že většina zde zúčastněných pro bastlení použije to co za léta zájmu o elektroniku nasyslila. Že by někdo stavěl něco jenom tak pro radost ze hry, takových tady moc není. Hodně tazatelů si tady řeší svůj byznys.
Jinak sleduji na Hadexu spotřebu některých, podle mne vysloveně obskurních IO, třeba polský UL1401 (1W zes.)ze stavu před dvěma léty cca 1500 kusů po roce zmizel z nabídky, MA0403 bylo nedávno, loni v půlce roku přes 1000, dnes je ho něco kolem 400.
Tak asi hodně (dost) bastlířů používá tuto historickou techniku??? A nebo jenom syslí, ty UL1401 jsem koupil dva, když jich byla zhruba poslední dvacítka, že někdy zkusím, co uměly, zřejmě to ale dopadne tak, že až po mě budou likvidovat pozůstalost, zmizí v SD.
Tacho k MAA436, provedení b) pro tacho s nízkým výstupním napětím:
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4Další
Strana 3 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.