Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Brum v koncovém stupni ala TW40
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rvx73

PříspěvekZaslal: st leden 15 2025, 23:07    Předmět: Citovat

no on už do toho právě vrtat začal, když tam připojil ten filtrační kond. Proto jsem ho hned v prvním příspěvku odkázal na vlákno, ve kterém si může nastudovat, jak ten zes vlastně funguje a kde má slabá místa, aby nepostupoval stylem pokus-omyl. No a pokud ti vadí příspěvky o ničem, tak je sem nepiš Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ian

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 0:59    Předmět: Citovat

Tak jsem to doladil k mé jakžtakž spokojenosti.

Nejdříve zdroj, kde se teda zkratovala jedna KY703. Způsobil jsem si to sám, kdy jsem se motal 4G7 kondíkem kolem plošňáku, zajiskřilo to a kaput.

Vyměnil jsem ve zdroji rovnou odpor pro napájení předzesilovačů, byl tam 390R a dávalo to skoro 35V - pro ty filtrační to bylo nahraně. Má tam být 28V, tak jsem tam dal 680R a teď je to v normě.

Dále jsem zkusil vyměnit v jednom kanálu C303 + C301 (hovňák) i když podle měření byly kupodivu OK. Tímhle se nic nezměnilo.

Jal jsem se tedy laborovat s vedením napájení, hlavně země. Zem vede nejdříve na koncáky k napájení výkonových T a odtud je spojka na repráky. Zem na korekce a předzesíky + DIN ale byla braná z jiného místa (z PS jednoho koncáku na druhé straně. Celé jsem to předrátoval a napojil do jednoho místa na koncáku. Dále se mě nezdály aktivní filtry "šum" a "hluk" ovládané tlačítky na desce poťáku hlasitosti. Tuhle srandu tam nechci a tak jsem to odpojil, dráty oddělal a připojil jsem poťák napřímo rovnou za korekce. Dále jsem přizemnil kastlíky poťáků korekcí, protože při velké hlasitosti při dotyku brumily. Dále jsem odmontoval z DINu svorku stínění a napojil také do jednoho zemnícího bodu. Do zdroje jsem přidal ještě 4G7 protože se eliminovala určitá složka brumu. Je tam teda dost na prasáka vespod se nevleze.

Po těchto úpravách to už nebrumí (resp. slabý brum je teda trochu slyšet v levém kanálu jen při nulové hlasitosti a sluchátkách napojených přímo na repro svorky). Na reprobedny ne. Myslím, že aby se odstranil úplně, musel by být uprostřed mezi koncáky jeden zemnící bod a odtud vše rozvést. Ale je to tam hodně naňahňané a nechce se mi s tím už dále drbat.

Přitom jsem ještě objevil studeňák na přepínači u předzesilovačů, jeden kanál nehrál.

Dále to vypadá, že jeden kanál gramo předzesilovače je kaput, ale nechce se mě to šroubovat ven, musel bych to zase rozdrátovat atd. Gramec se připojovat nebude.

Spíš možná bude chybět konektor na sluchátka, možná dobastlíme.

Jako chápu, že by to potřebovalo vyměnit kondíky všude, hlavně ty plastové zelené šmejdy + hovňáky. Ale nechce se mě v tom teď vrtat, čeká mě tu ve frontě víc věcí.

A jak to vlastně hraje? Kupodivu dost dobře, ani jsem to nečekal, ani to nijak zvlášť nešumí. Bude to sloužit jako lepší bedýnky k PC, takže asi pohoda. Poslouchal jsem to teda jen na AKGčka, zítra testnu reprobedny.

Díky za podněty!

IMG_1571.jpg
 Komentář:
 Velikost:  203.05 kB
 Zobrazeno:  88 krát

IMG_1571.jpg

sis2

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 8:38    Předmět: Citovat

A na patici doutnavky máš volně přístupných 230V?
Pokud špatně vidím a je tam žárovka a malé napětí, tak sorry.
Ian

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 8:49    Předmět: Citovat

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
Ne máš pravdu je tam doutnavka napájená přes odpor rovnou ze síťového vypínače.
Když jsem to procházel, tak tyhle věci se mě tam právě moc nelíbí, jak je autor udělal - veškeré silové přívody jsou bez jakékoliv izolace - zástrčka - pojistkové pouzdro - vypínač. Prostě jen připájený drát. Nejradši bych to celé předělal a všude dal aspoň bužírky. Přívodní drát navíc prochází pod chladiči T, je tam kvůli tomu speciálně vybroušené U, tam by to sneslo také ještě další bužírku, nebo to vyměnit úplně za pořádnou přívodní šňůru.

Si říkám, je to celé konstruované bez PE, ale takhle dvojitá izolace nevypadá. Celá skříň je pak ukostřená přes chladiče 4NU74. Tak mě napadlo, co by se stalo, kdybych připojil na skříň PE? Bude to brumit? Nebo bude vypadávat chránič?

Případně by se daly chladiče T přidělat na skříň přes izolační podložky. Ale musel bych pak asi všechno ještě odmontovat, jestli náhodou nějaký modul nemá propoj na skříň přes distanční sloupek.

Ještě s tím budu asi laborovat, je to celé v hliníku, ať to pak někoho nezabije.
ransom

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 12:13    Předmět: Citovat

Není problém udělat zesilovač v I. třídě. Problém ale nastane v okamžiku kdy k němu připojíš jakékoli další zařízení spojené se zemí, nebo s velkou kapacitou proti síti.
Řešením může být skříň připojená na PEN a zem elektroniky oddělená od skříně impedancí nebo polovodičem. V konkrétních případech to ale žádá experimentovat (kvůli potlačení rušení). Sám mám u několika domadělek kovovou skříň spojenou s PEN a zem elektroniky od skříně oddělenou bezpečnostním kondenzátorem.
Pokud by se naopak důsledně připojovaly věci dobře od sítě a od země oddělené (třeba výstup DACu s USB galvanickým oddělením od PC, notebook na baterku, gramofon bez preampu, audio převodník s Bluetooth nebo s optickým vstupem...), klidně může být u zesilovače zem přímo na PEN.

Topologie zemí uvnitř zesilovače je jednoduchá na zapojení, ale složitá na vysvětlování. Někde jsem k tomu měl nějaký obrázky a sepsaný komentář. Kdyby byl zájem, tak to třeba dohledám a nějak doplním a upravím. Ale ne teď hned.

rvx73

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 18:15    Předmět: Citovat

když tam ty přívody uděláš pořádně z nového materiálu s dvojitou izolací, pořádně propájíš, mechanicky je zafixuješ aby se nemohly vytrhnout, tak není důvod nezachovat II třídu. Všechny Transiwatty to tak měly. Ušetříš si spoustu starostí.
samec

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 20:05    Předmět: Citovat

A čo trafo? Splňa podmienky pre II. triedu? Mám pocit, že by malo mať oddelené vinutia.
ransom

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 21:06    Předmět: Citovat

To každopádně mít musí i u první třídy a i když by se spojovala zem elektroniky na PEN. Právě tak důsledná izolace živých částí. Protože kdyby někde zabloudila síť do elektroniky, můžou se součásti po cestě k zemi a ke kostře přerušit, aniž by vypadlo jištění. A síťové napětí pak vyleze po konektorech ven. Samotné připojení kisny na PEN nestačí.
Na oddělené vinutí nemusejí nutně být viditelně oddělené sekce. Stačí dostatečné proklady, pokud vydrží zkušební napětí.
Ono dělat podobné konstrukce je ošidné. Kdyby člověk chtěl domadělku prodat, měl by na ní mít certifikaci ze zkušebny. Nebo kdyby si ji chtěl vzít třeba do práce.
De facto jediná legální a schůdná možnost je napájet to certifikovaným externím zdrojem.

Ian

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 22:18    Předmět: Citovat

Dneska jsem se do toho ještě vložil, a na všechny přívody kolem síťového vypínače jsem navlíkl bužírky, to je tak nejvíc na raně, párkrát sem se přistihl, že kolem toho šmejdím rukou a bylo to pod proudem. Přívodní šňůra k vypínači vypadá robustně, akorát když kdybych to dělal já, tak tam navlíknu aspoň ty bužírky, taktéž na pojistkové pouzdro. Teď už se tam nedá snadno dostat, to bych musel celé demontovat, možná i celý domeček s trafem, na to teď už nemám kapacitu.

Ještě jsem znova testoval zdroj s 2G vs 2+4G7 a rozdíl v brumu jde znát, tak jsem tam nechal oba. Hraje to teď pěkně tak do toho nebudu šťourat. Vím že tam je nějaký dluh, tak snad se na to najde nějaký čas příště. Ale nejspíš až se to vy***e.
xsc

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 23:56    Předmět: Citovat

Tahle nezaizolovaná síť byla ještě v 70. letech naprosto běžná u spousty zařízení. Právě jsem kuchal Euridiku a tam je deska zesilovače a na ní je jen kousek vedle připájený síťový izostat a ten kus plošáku samozřejmě nijak překrytý není. Ale je tam vyleptané Pozor Smile O kousek dál je takhle do desky zapájené pojistkové pouzdro. tam už ani pozor není Smile Až v 80. letech se tenhle přístup změnil.
rvx73

PříspěvekZaslal: pá leden 17 2025, 7:08    Předmět: Citovat

Vzpomínám si, jak jsem jako asi desetiletej "opravoval" dědovi Talismana. Tam žádný trafo nebylo, s nějakou izolaci se tam nikdo neobtěžoval, ale ono ani nebylo proč, když to celé bylo v bakelitu. Tehdy jsem poprvé ochutnal, co dokáže tehdy ještě 220V Smile Pecka to byla pořádná, díky bohu jsem to přežil.
ok1hga

PříspěvekZaslal: pá leden 17 2025, 7:41    Předmět: Citovat

. . . u Talismana se v tom ani člověk nemusel vrtat a dostal ránu . . .
stačilo jen aby byly knoflíky zajištěny neoriginálním šroubkem(delším) a bylo . . .
xsc

PříspěvekZaslal: pá leden 17 2025, 14:25    Předmět: Citovat

Talisman nebo čb televize byly neoddělené od sítě, to si člověk tak nějak automaticky dává pozor. Ale u rádia napájeného přes trafo z 12V bych fakt moc nečekal, že cm od zdrojového elytu je na tom samém plošáku nekrytých 220 jen proto, že se tam Tesle líbilo dát isostat. A není to jediné takové "překvapení", v B90 byly na plošáku vedle sebe 3 pojistky - jedna síťová a dvě na oddělené straně.
AZK401

PříspěvekZaslal: pá leden 17 2025, 17:47    Předmět: Citovat

Já měl 401U Accord kde při pokusu o uzemnění přijímače létaly blesky. A ten sdružený odpor byl ohořelý, takže po zapnutí se nic nedělo a bylo nutné ho přejet šroubovákem, až se čapnul a rádio naskočilo. Kupodivu nic nehořelo.
vladom

PříspěvekZaslal: pá leden 17 2025, 20:23    Předmět: Citovat

Až mi ukápla slza. Very Happy Very Happy Very Happy
Tento zesilovač je postavený podle knihy Kroupa-Láb-Šimeček zesilovače T74/78. Jako mladý kluk jsem si ji četl jako pohádku na dobrou noc. Koncáky mám ještě doma, ale bednu jsem nikdy nesestrojil.

IMG_20250117_20260.jpg
 Komentář:
 Velikost:  245.6 kB
 Zobrazeno:  16 krát

IMG_20250117_20260.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

Přejdi na: