Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zkušenosti s nákupy v LIDLu. 2
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 67, 68, 69  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Prim

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 12:46    Předmět: Citovat

Díky.
Dotaz byl špatně, jde mi samozřejmě o kabel k pájecímu peru. Základnou obvykle nehýbu po stole.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lojza1

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 12:53    Předmět: Citovat

Za mne je to kompromis, na jaký jsem zvyklý. Ohebnější a lehčí by byl fajn, ale nesměl by být nespolehlivý nebo horký. Při potřebném výkonu a napětí topného tělesa jsem s tímto smířen.
Teď jsem to zavřel a uklidil. Inovativní bylo uvnitř stanice snadno vyjímatelné těžítko z masivní nerezové pásoviny. Snad záměr potlačit ne úplně nedůvodný pocit, že zákazník utratil peníze za prázdnou plastovou krabičku. Je asi na každém, jestli tam tu hmotnost navíc chce mít, nebo ten materiál využije jinak. Kablík k peru se stanicí nelomcuje ani bez těžítka, tak tvrdý zatím není.
Přidávám obrázky pro inspiraci, jak lze využít nepotřebný kousek nerezové pásoviny (tohle byl jiný kousek, ne tak silný).

Přídavný paměťový modul líc.jpg
 Komentář:
 Velikost:  90.85 kB
 Zobrazeno:  16 krát

Přídavný paměťový modul líc.jpg

Přídavný paměťový modul rub.jpg
 Komentář:
 Velikost:  97.33 kB
 Zobrazeno:  18 krát

Přídavný paměťový modul rub.jpg

Lojza1

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 15:43    Předmět: Citovat

Jen pro zajímavost. Připadalo mi, že cena za použitelnou pájecí stanici 400 Kč je dolní mezí možného. Včera jsem je v Kauflandu viděl za 280 Kč. Inu, nějaká forma otrocké práce se asi vymyká měřítkům naší fantazie. Nejen že jsem je tam viděl. Takže mám doživotní zásobu. Co mě ale znepokojuje, to je "pogumování" části pájecího pera. Obávám se, že časem budu řešit rozblempcanou lepivou hmotu. Ale na to místo by se pak hodila směs roztékavého silikonového tmelu s grafitem k šetrnému vyrovnávání elektrického potenciálu na hrotu rukou. O tom zatroleném pogumovávání je vlákno
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=106521&postdays=0&postorder=asc&highlight=kurv%EDtko&start=0
Pikofarad

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 17:12    Předmět: Citovat

Já ji taky viděl v Kaufu,ale za 400,měli tam tak 6kusů,na druhý den vyprodáno.Z Parksidu jsou super ty magnetické lišty ,konečně mám pořádek v nářadí

lišta.jpg
 Komentář:
 Velikost:  76.3 kB
 Zobrazeno:  10 krát

lišta.jpg

Lojza1

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 23:00    Předmět: Citovat

Lišta vypadá užitečně a hned mě napadly pilníky, které se mi v šupleti válí po sobě a jistě to nesvědčí jejich zoubkům. Ale zároveň si říkám, že zmagnetovaný pilník nepustí ocelové hoblinky a třeba by i mohl sekundárně zmagnetovat povrch obrobku. Asi je to nepodstatné. Jen jsem k silným magnetům okolo sebe trochu opatrný. Co taková lišta stojí?
Celeron

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2025, 23:09    Předmět: Citovat

Já ty magnet lišty mám už léta a nářadí se na tom nijak zvlášť nemagnetizuje. Šroubováky co tam visí 24/365 jsou tak slabě zmagnetizovaný, že neudrží ani šroubek M3c10.
Nyní mají v Lidlu závěsnou plast desku na nářadí, 3 sekce asi 0,5 x 0,3 m, dají se sesazovat na rybiny nad nebo vedle sebe. V deskách je bambilijón děr tvaru hrušky do kterých se zasazují podle potřeby různý háčky, očka a podobně. Těch závesů je přiloženo né úplně moc, tak jsem si na 3D z PET-G vytisknul další.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Lojza1

PříspěvekZaslal: so únor 15 2025, 0:12    Předmět: Citovat

Myslíš tohle?
https://www.lidl.cz/p/parkside-nastenny-organizer-na-naradi-30dilna-sada/p100370184?srsltid=AfmBOorWQ2m_a-ZWLi1nJloSeWAI2VCVqg1cnEq0KMrNF1WnRZTJg4VA
Asi užitečné, jen se mi nedostává vhodného prostoru na stěně, kam bych to chtěl umístit. Když o tom uvažuji, asi už ostanu u zaplněných šuplat. Tam je toho ve 3D víc, než co bych nacpal na stěnu, a v domě to nepůsobí tak nemístně. Ale magnetická lišta nebo dvě (tři) na to nejpoužívanější by se mi líbila. Tohle?
https://www.lidl.cz/p/parkside-sada-magnetickych-list-3dilna/p100385201
Nějak jsem nenašel údaje, jak jsou dlouhé.
Celeron

PříspěvekZaslal: so únor 15 2025, 0:39    Předmět: Citovat

Ten plasťák souhlas. Na jedný fotce jsou závěsy. Když jsem to kupoval asi před 6-8 lety, tak u toho nebyly ty oblý závěsy zcela vpravo. V tý době jsem kupoval taky magnetický lišty. Mám všechny stejně dlouhý odhadem 40 cm, takže to nebylo v sadě jako nyní. Na beton byly balený každá samostatně, jednu jsem namontoval až vloni touhle dobou.

p32

PříspěvekZaslal: so únor 15 2025, 8:17    Předmět: Citovat

Lojza1 napsal(a):
Tohle?
https://www.lidl.cz/p/parkside-sada-magnetickych-list-3dilna/p100385201
Nějak jsem nenašel údaje, jak jsou dlouhé.
Protože ses nedíval dolů na informace, kde je velikost a nosnost.
Lojza1

PříspěvekZaslal: so únor 15 2025, 8:55    Předmět: Citovat

p32: Díky, neznal jsem ten jejich web. Oni mezi to vložili upoutávky a těmi to odsekli opravdu daleko. Při těch délkách to není moc drahé, ani kdyby to nebylo něco dávno vytouženého. Což sice není, ale líbí se mi. Vypadá to jako jenom eshop. Na prodejnách by to mohli mít, ale nepíšou to. Já do Lidlu nechodím často a nemám o tomto přehled.
PavelFF

PříspěvekZaslal: so únor 15 2025, 9:07    Předmět: Citovat

U šroubováku se dá zmagnetování považovat i za výhodu. Ale u pilníku na ocel je to nepříjemnost.

Desky na stěně zaberou hodně místa, ale přehlednost je velký klad. Mám je udělané ze spárovky a závěsy mám z různě dlouhých vrutů bez hlaviček. Takže na jeden závěs pověsím několik šroubováků , kleští, pilníků, ... Tím se plocha rozšíří do 3D a vejde se na ni tak 2x až 3x víc nářadí. Přehlednost se tím trochu zhorší.
Do rukovětí hodně starých šroubováků jsem musel vyvrtat otvory pro zavěšení, dřív je nedělali. Některé nářadí se zavěsí mezi(položí na) dvojici držáků.
Lojza1

PříspěvekZaslal: so únor 15 2025, 9:52    Předmět: Citovat

Včera jsem přestěhoval z velkých šuplíků ve skříňce MARS lepicí pásky, žluté na induktivní konstrukce a jiné speciální, do dřevěné skříně, když jsem zjistil, že jedna oranžová originál TESA úplně přestala lepit. Už před časem jsem vyhodil dlouho dopředu natisknuté samolepicí štítky Brother, které byly na světle a lepidlo jim odešlo. Světlo ale má vliv i na plasty a možná i na všelijaká ta pogumování madel. Možná i to by se při skladování nářadí mohlo uvážit. Dřevěné rukojeti jsou vzpomínkou na dávné časy.
Říkám si potom, že je několik kousků nářadí, které mám v nějakém období, věnovaném nějakým úkolům, stále na stole. Naopak ostatní nářadí používám tu a tam a jsou malou částí velkého objemu, který bych na stěně nepotřeboval. Tak si říkám, že magnetické lišty (možná jen jediná) umístěné přehledně a v dosahu ruky od stolu by mi na něm uvolnily trochu místa. Alternativou je vyklidit si k tomu účelu jedno šuple pod pracovní deskou stolu. Ono je vůbec dobré udělat si čas, promyslet si lepší uspořádání svých věcí a nějaké odnést někam do krabic do regálů ve skladu, než rovnou něco lepit na zeď. Nějaká deska jako s těmi vruty pro 3D by jen na pilníky ani nemusela být protivně velká. Spíš to ale časem vyřeším velkoplošným mělkým šupletem na pilníky, nože, velké vrtáky, frézy atd.
adakar

PříspěvekZaslal: so únor 15 2025, 12:27    Předmět: Citovat

Lojza1 napsal(a):
.....mě napadly pilníky, které se mi v šupleti válí po sobě a jistě to nesvědčí jejich zoubkům.

Tiež ma to vždy sr.lo, vrtáky dtto. Tak som tomu urobil koniec natiahnutím zmršťovačiek na mieru.. Vďaka popisom nemusím na vrtáky lupou - rozdielne farby majú nejaký ten dekádový systém - otvorím a vidím.. Maliarskym pásikom označené nové, alebo tie ktoré ešte nevideli kov.. Kufrík zostal polovičke v práci po nejakej shop infralampe - a keď ho beriem, viem že všetko mám..

vrtacko-mini-kufrik_full.jpg
 Komentář:
 Velikost:  143.88 kB
 Zobrazeno:  42 krát

vrtacko-mini-kufrik_full.jpg

Celeron

PříspěvekZaslal: so únor 15 2025, 13:08    Předmět: Citovat

Lojza1 napsal(a):
jsem zjistil, že jedna oranžová originál TESA úplně přestala lepit. Už před časem jsem vyhodil dlouho dopředu natisknuté samolepicí štítky Brother, které byly na světle a lepidlo jim odešlo.

S těma samolepkama je to čím dál horší. Mám tady ruli samolepek 19 x 38 co jsem si šlohnul v osmdesátkách v početce na expedici dokumentů, sichrovali s tím zalepený obálky. Funguje je stále jak nová, lepí a drží. A to je mám v dílně na světle. 40 let drží.
Kontrast k tomu jsou A4 samolepky do laserky v různě předřezaných velikostech s nápisem LabelMax. Po asi 8 letech se slepily nálepky s podkladním papírem natolik, že nelze odtrhnout. Ty byly ve skříni ve tmě.

Lojza1

PříspěvekZaslal: so únor 15 2025, 13:16    Předmět: Citovat

Kdysi jsem ve skvělých, ale už někdejších místních domácích potřebách (drobná prodejna, od šroubků po košťata) koupil dvě plastové základny pro vrtáky 1 - 10 mm, stupňované do nějakého průměru po 0,05 mm a dále pak po 0,1 mm. Všechny pozice jsou ve výlisku popsané. Jedna je zaplněná běžnými slušnými HSS z větší části - velké průměry jsou dražší a po desetině je nepotřebuji. Ve druhé mám něco kobaltových vrtáků, je skoro prázdná. A jednu maličkou základnu od Proxxonu bez popisků mám na drobnosti. Pochopitelně to není určeno k přenášení nějak daleko, ale s touto výhradou je to asi nepřekonatelné klasické řešení. Starší dílny to mívaly bakelitové na kruhové základně a ty dírky se tam asi musely do důlků teprve vyvrtat, tohle už bylo komplet připravené a hodně pod stovku za kus, pokud si pamatuji. Takže se mi různě potulují jen vrtáky, kterých mám na průměr zásobu, které jsou nepoužité, speciální kvalitou nebo velkým průměrem atd. Nepočítám těch pár sad v plastových krabičkách, co jsou na přenášení bezproblémové, ale sortiment je v nich omezený.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 67, 68, 69  Další
Strana 68 z 69

Přejdi na: