Zaslal: út září 26 2023, 8:05 Předmět: Zdroj anodového napětí
Zdravím,
Ve staré diskuzi (http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=34311&postdays=0&postorder=asc&start=0)
jsem nalezl schéma regulovatelného zdroje s proudovým omezením.
Mé znalosti však nesahají k tomu, abych byl schopen upravit zapojení tak,
aby byl rozsah cca 340 - 420 voltů a proudové zatížení 220mA.
Proud : při vhodném výběru tranzistoru by pak asi stačilo jen tím odporem 6R8 měnit omezení?
Je tam zmíněna možnost využití darlingtonu pro snížení ztráty na poťáku, což mi přijde dobrý nápad...
Nenašel by si někdo zkušenější schema upravit? Byl bych moc vděčen a připadně se odměnil tišťákem...
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8390 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: út září 26 2023, 8:53 Předmět:
Jen poznámka, pro tvoje potřeby regulace napětí a proudu se bude v nejméně příznivých podmínkách ztráta na jakémkoliv prvku u lineárních zdrojů blížit 30-40W. A to je na uchlazení docela dost. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
To souhlasím.
Upřesním tedy požadavek
350V 100mA
400V 200mA
při vhodně zvoleném trafu bych se na těch 20W na tranzistoru dostat mohl a to už by uchladit asi šlo.
výhoda : jedno vinutí - jeden regulátor, trafo mám
Nevýhoda : výkonová ztráta
Druhá možnost je dvě vinutí na trafu a dvě výše uvedená zapojení...
Nevýhoda: nechat si namotat trafo a stavět dvojitý stabilizátor.
Spínaný zdroj využít nechci/neumím. Protože dvě elektronková zařízení
( přijímač propojen s vysílačem) napájené několika zdroji s několika napětími, to jednoduše neodruším...
Zaslal: út září 26 2023, 9:31 Předmět:
Jednou z možností je triaková předregulace v primáru trafa regulovaného napětí. Používal to kdysi stabilizovaný zdroj RFT ale už nevím který, jen jsem to někde zahlédl.
Zaslal: út září 26 2023, 9:40 Předmět:
Myslím že to bylo v knize Radioamatérské konstrukce 2 , kde byly dvě zapojení pro VN zdroje jedna byla s nějakou výkonovou pentodou řízenou operačním zesilovačem a druhá , kterou jsem kdysi realizoval, byla s klasickým zapojením MA732 s plovoucím napájecím napětím. To fungovalo docela dobře, jen jsem neměl zcela vychytanou ochranu proti zkratu.
Takovej zdroj, snad dokonce RTF, myslim 2 - 15V 8A mam doma, kdyby ho někdo chtěl. Lze se toho bordelu z toho tyristoru zbavit? nikdy sem to neřešil, páč mi kdysi kdosi řek že nikoli...
Každopádně ta stabilizace a I lim z obvodu nahoře si mi lübü, takže prosba shora uvedená trvá...
Klidně za tu úpravu někomu ten ftr zdroj pošlu. Je jak novej. Ale nevim, zdali je to odměna nebo trest
Zaslal: út září 26 2023, 11:19 Předmět:
Je opravdu potřeba, aby ta regulace měla jeden rozsah cca 340 - 420 voltů a proudové zatížení 220mA?
Pokud ano, udělal bych zdroj 320V (relativně snadno usměrněním 230) a k tomu udělal regulovatelný druhý 20-100V.
Jinak kdyby nebyl třeba spojitej jeden rozsah, tak bych udělal třeba standardní regulovanej zdroj 3-40V a k němu připínal odbočky (tak to ostatně má uděláno spousta profi zdrojů vyšších rozsahů).
Další možností je sehnat malý autotrafo a za něj dát trafo 230/400V a usměrňovač.
IMHO nejjednodušší by bylo použít spínák LNK3694 nebo 3696 v zapojení buck. Nebude to topit, nebude to bručet od síťové padesátky a bude to stabilizovat tak na desetinku voltu a zabere to zlomek místa než chladič konstrukci uvedenou výše.
No pak vy vychází nejjednodušeji nechat si namotat trafo s dvěma sekundárama a stabilizovat a proudově limitovat ty dvě napětí tim nahoře a nic neregulovat.
Nad niecom podobnym s AC/DC som uz dumal... stale sa zaseknem na trafe.
Právě že trafo nepotřebuješ. Je to podle doporučeného zapojení pro napájení LED v sérii. Je tam jenom tlumivka 2200uH a regulace přes optočlen. Na stránkách k tomu mají vzorové zapojení. Ta tlumivka musí být dimenzovaná na cca dvojnásobek max. výstupního proudu.
Ve snižujícím zapojení tomu stačí rozdíl mezi vstupem a výstupem cca 40Voltů a rušení na výstupu je minimální.
Pokud by to bylo s 1f napájením, tak je potřeba na vstupu zdvojovač a použít řadu LNK3x9x co snese 900V.
Pak je ještě zapojení buck-boost, to umí zvyšovat a snižovat a stačil by klasický můstek. Akorát to jsem ještě neměl potřebu zkoušet. Mělo vy to víc rušit do výstupu a byl by potřeba poladit výstupní filtr nebo tam dát regulační tranzistor, který by stopil jen malý rozdíl napětí.
Založen: Aug 02, 2010 Příspěvky: 307 Bydliště: kousek od Brna
Zaslal: út září 26 2023, 16:05 Předmět:
Zdroj v prvním příspěvku
s operákem jsem stavěl, má prepinatelny primár nap. komparatorem 0-250V a 250 až 500V. Má el. pojistku 50mA a 250mA, výkonové tranzistory nějaké BU jsou min. 3 paralelně s vyrovnávacími odpory v emitorech. Něž jsem to odladil aby to nekmitalo a nepalilo tranzistory tak jsem měl docela významné ztráty materiálu. Dnes bych stavěl kopii HP, má triakovou predregulaci. Pokud se nemýlím, tak se vlákno o tomto zdroji s operákem, co jsem stavěl, se dá dohledat tady na fóru. Je tam i odkaz na zmiňované HP.
To UKW uvědom si, co se stane při zkratu na výstupu při např. 400V a omezení 200mA, výkonové tranzistory musí pracovat v povolené oblasti SOA.
Pokud to nemusí být stabilizované, mělo by stačit trafo, usměrňovač, dostatečná filtrace, a před primárem regulační trafo. To by ostatně mělo být ve výbavě každého bastlíře.
Založen: Oct 31, 2007 Příspěvky: 2514 Bydliště: uz len Presov :)
Zaslal: út září 26 2023, 16:38 Předmět:
HF_Tech napsal(a):
zdenoeddie napsal(a):
Nad niecom podobnym s AC/DC som uz dumal... stale sa zaseknem na trafe.
Právě že trafo nepotřebuješ. Je to podle doporučeného zapojení pro napájení LED v sérii. Je tam jenom tlumivka 2200uH a regulace přes optočlen. Na stránkách k tomu mají vzorové zapojení. Ta tlumivka musí být dimenzovaná na cca dvojnásobek max. výstupního proudu.
Ve snižujícím zapojení tomu stačí rozdíl mezi vstupem a výstupem cca 40Voltů a rušení na výstupu je minimální.
Pokud by to bylo s 1f napájením, tak je potřeba na vstupu zdvojovač a použít řadu LNK3x9x co snese 900V.
Pak je ještě zapojení buck-boost, to umí zvyšovat a snižovat a stačil by klasický můstek. Akorát to jsem ještě neměl potřebu zkoušet. Mělo vy to víc rušit do výstupu a byl by potřeba poladit výstupní filtr nebo tam dát regulační tranzistor, který by stopil jen malý rozdíl napětí.
Tak mojim cielom bolo hlavne to mat galvanicky oddelene.
Ale stale jednoduchsie (lacnejsie je otazne) vychadza klasika trafo + bordel okolo. Ale ciela sa nevzdavam, len chcem to najprv pouzit len pre zhavenie... az potom riesit vyssie napatia.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.