za NU-čka skúšam zohnať GC525-527, ale tie sú zrovna problém. Možno Aukro časom. GC507 a pod. do konštrukcií za OC..
Proste potrebujem nepoužité. Keď pracujem s použitými, musím veľmi opatrne tvarovať vývody, majú už tendenciu ulamovať sa.
Řekl bych že ses tak 10-20 let opozdil, šuplíky se pomalu vyprazdňujou a nové sotva přibydou. Relativně šance by ještě byla staré AM tranzistoráky které poslední dobou jaksi ztratily poslední význam co do použitelnosti a lidi bez sběratelským úmyslů je vyhazujou. Větší množství a velký sortiment je ještě tak v ruském germaniu v jejich obrovských NOS skladech, celkem se vyskytujou v eshopech. Ty české jsou už vybrané a nabízené tranzistory byly 5x vyměřené z dobrých. Taky se stalo na aukru, že nějaká krysa napřed inzerovala a po projevení zájmu napsala, že se rozhodla zvýšit cenu 2x a zda "novou cenu" akceptuju.
Vedle toho se tu občas vyskytne hláška, jak ten nebo onen dělal pořádek a kýbl germania vysypal do popelnice.
Pokud jde o "kvalitu vývodů" je dobré si uvědomit, že se bavíme o součástkách 60 let starých.
Zaslal: pá září 22 2023, 7:40 Předmět:
U NUček ty vývody upadávají daleko míň než u křemíků. Co jsem v poslední době opravoval tesláckou elektroniku, tak vadných KCček a KFek bylo dost, ale NUčka minimálně, pokud jim něco neublížilo.
Zaslal: pá září 22 2023, 7:47 Předmět:
Asi tak nějak... navíc ty součástky stárnou, ne že ne. Můžeme polemizovat, co vše se v nich děje, od průniku vlhka, koroze, růstu whiskerů až po degradaci difuzí atd., nicméně spousta těch dílů už je k ničemu. _________________ Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Nožičky KF ve spotřebce Tesla byly pověstné, ale to se svádělo na nějaké technologické chyby v oplachu desek, ne na stárnutí součástek jako takových.
Původní montáže germania vypadaly tak, že pouzdro drželo pevně v objímce na dps a nekrácené vývody v bužírkách byly vytvarované na desce. Pamětníci karet prvních klopáků v počítačích znají. Tam vývody neupadávají ani po letech.
V stanicích VXN atd. zas byly vývody (GC Tungsram obvykle) kráceny na minimum, strkané do distančních hranolků a celá deska tlustě lakovaná, ten lak by snad držel i upadlý vývody.
Mimochodom, keď sme pri tej polovodičovej archeológii, potreboval by som poradiť. Nespadá to síce do éry paleogermanika, je to len nejaké mezosilicium, ale je to urgentné, tak si dovolím využiť toto vlákno.
Snažím sa doplniť si zásoby, okrem iného chcem dokúpiť KF524 a KF525. Majú ich na avelektronik, KF524 za 3,9 kč, KF525 za 11 kč.
Môže mi niekto prosím objasniť rozdiel medzi 524 a 525? Nerozumiem, prečo je KF525 drahší, pretože podľa katalógu má horšie parametre ako 524-ka.
KF524:
h21e 67...220 (zrejme jednosmerný parameter)
|y21| >28 mS
fT 350, >200
KF525:
h21e 37...120
|y21| >26 mS
fT 300, >210
V Bémovi-dvojke som našiel aj údaje o šumových číslach a sú totožné pre oba tranzistory.
Nezisitl som, v čom je zásadný dôvod pre to, že horší KF525 je 3x drahší. Samozrejme chcem objednať ten lepší a lacnejši KF524. Ale je naozaj lepší? Mám pocit, že KF525 bol ten lepší (už len preto, že má vyššie typové číslo) a viac obsadzovaný do konštrukcií.
Ešte doplním, že niektoré KF525, ktoré mám v zásobách, majú pozlátené vývody. KF524 nemajú. Takže na 525-ky sa oplatilo dávať zlato.
Ceny jsou přece od r. 1989 otázka trhu, to jsi dosud nepochopil? Musím tady rozebírat tržní principy?
Ty tranzistory jsou prakticky záměnné, navíc jde o tytéž jako KF124/125, ale v kovových pouzdrech. Porovnat je můžeš i s jejich vzory (BF494/495).
Řešilo se to tady i jinde už x-krát. Víc parametrů než v katalogu není k mání. Možná něco vyšlo v tehdejších Technických zprávách z Rožnova či Piešťan, ale já o tom nevím.
Edit: našel jsem Konstrukční katalog z r. 1975-1976 (viz příloha) a od obou typů tam je množství materiálu včetně spousty grafů. Až budu mít čas a vzpomenu si, tak ty stránky proženu scanerem a někam je vystavím.
Edit #2: tak stejný, jen o něco novější katalog je tady. Snad tam ty typy taky budou a ve stejném rozsahu...
Konstrkat_Tesla_Roznov.jpg
Komentář:
Velikost:
113.76 kB
Zobrazeno:
39 krát
_________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Naposledy upravil JirkaZ dne pá září 22 2023, 21:26, celkově upraveno 1 krát.
Můžu nabídnout KF621 po 10kč, 1W na FM to udělá s přehledem.
Nebo 2N6265, ten udělá 1W na 1GHz z přehledem.
Historickej, 50 let starej tranzistor RCA, ten by byl trochu dažší, za 100Kč.
Ale prdlačku, jsou to v podstatě stejný tranzistory
To vůbec nerozporuju, navíc domácí bastlíř si bude sotva ověřovat nějaký jalový admitance a kapacity. Což ale není v rozporu s tím, že katalog z nějakého důvodu pro jeden typ to vf rozlišení uvádí a pro druhé ne.
Bratislava všude sázela kýble KF124 a nemazala se s tím.
Hrotový RCA v tom svým domácím šmelcu nabízíš taky?
Založen: Mar 05, 2007 Příspěvky: 6262 Bydliště: Jesenice u Prahy
Zaslal: so září 23 2023, 6:47 Předmět:
JirkaZ napsal(a):
Edit #2: tak stejný, jen o něco novější katalog je tady. Snad tam ty typy taky budou a ve stejném rozsahu...
"Bohužel ale funguje systémem něco za něco. Počet souborů, které jste si mohli stáhnout, byl překročen."
Už jsem mu tam chtěl nějakej katalog poslat, třeba Ge tranzistory, ale když mě nenechá stáhnout ani jeden soubor, kterej mám v papíru, tak mu tak akorát naseru !
Založen: Mar 05, 2007 Příspěvky: 6262 Bydliště: Jesenice u Prahy
Zaslal: so září 23 2023, 6:57 Předmět:
Crifodo napsal(a):
Hrotový RCA v tom svým domácím šmelcu nabízíš taky?
Není to šmelc, ale ucelená sbírka šrotu
Hrotový mám Si mikrovlnný diody 1N830A a Ge diody GA201, ale není to RCA.
RCA mám klasický 2N3055, date code 72..76.
Od soudruha fuhrera mám třeba LD1, LD2, LD5, LV1, RL12P10, RL12P35.... date code 42
Našel jsem to doma u našich, přesně tak, jak jsem to tam před 50. lety uložil
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.