Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19333 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so červenec 08 2023, 16:56 Předmět: Zapojení sluchátek Sony
Synovec mi přinesl Soňácký náhlavní sluchátka v molitanových náušníkách od DVD přenosnýho přehrávače, dost podobný tomuhle . Klasika, přerušenej jeden z přívodů.
Chtěl jsem ho s tím vyhodit ale ty sluchátka mají odpor 16 ohmů, ty by asi sháněl dost těžko.
Jsou naštěstí rozebíratelný a tak jdou opravit. Kabel 2 stíněný žíly s Jackem mám.
První, co mě upoutalo, že červenej šel na levý a bílej na pravý sluchátko. U Cinchů je to přeci obráceně. Přitom na stereo 3,5-ce Jack byla bílá na špičce a červená na kroužku pod ní, to by mělo být správně.
Asi mu to celou dobu hrálo "opačně".
Když už to řeším, co polarita přívodů vlastních měničů? Vyznačenýho na nich není nic. Ale přijde mi divný, že vnitřní žíla stíňáku byla u pravýho a levýho stejně, tedy dopředu. Mám podezření, že se v tom už někdo vrtal přede mnou, ty prohozy snad z výroby být nemůžou.
Hifisti, prosím o vyjádření.
Taky by to chtělo nový molitany. Průměr sluchátka je 29 mm a osazení aby ty molitany držely je 35 mm.
Nojo, jak ale něco vybrat, když většina prodejců žádný rozměry na e-šopách nepíše... _________________ Jirka
Polaritu měničů řeš jen mezi sebou. Pokud máš jeden přepólovaný, tahá to za uši a monofonní signál je nepříjemnej na poslech. Systém sluchátek je dynamickej a vlez nemá stejnosměrnou složku, takže je jedno, zda je plus na GND, nebo mínus, ale oba měniče musí být zapojeny stejně. (Oba plus na GND, nebo oba mínus na GND) Hlavně kvůli tomuhle tam máš barevnou značku u jednoho vývodu, nebo označení plus a mínus.
Pokud označení chybí a vložky jsou stejný, předpokládám, že kontakty jsou spíš k jedné straně a pokud si měniče natočím do stejné pozice, levý kontakty jsou stejný a pravý taky. Ověřit to jde výše uvedeným způsobem s baterií
Zaslal: so červenec 08 2023, 17:48 Předmět:
Dokonce to jde i poslechem (sluchátka na hlavě) s multimetrem s vhodným testem odporů (Yfík se pro to hodí) - přiložím/oddálím hroty na konektor/sluchátko a ozve se tuk tak, nebo tak tuk. Věřte nebo ne, ty zvuky se liší... I u repro.
A kdyby to mělo být zcela exaktní, tak bílá je levá (tj. v opozici vůči CCCP).
Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 660 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: so červenec 08 2023, 18:37 Předmět:
Celeron napsal(a):
...Taky by to chtělo nový molitany. Průměr sluchátka je 29 mm a osazení aby ty molitany držely je 35 mm.
Nojo, jak ale něco vybrat, když většina prodejců žádný rozměry na e-šopách nepíše...
Taky sháním molitany, na KOSS GT5. Nevěděl by někdo, kde koupit?
Zaslal: so červenec 08 2023, 19:01 Předmět:
Nojo, to hejbání membránou je problém. Je za přilepeným plastovým cedníkem s 0,8 mm dírkama a není kloudně vidět kam jde, jestli dopředu či dozadu. Opírat o membránu nějakej "přenosovej" člen mi přijde prasárnou.
edit: Vše je stejně na hojno. Zjistil jsem, že membrána na jednom měniči chodí jen ven. Opačně se nehne, ale proud do měniče teče. Rozkuchal jsem ten cedník nad membránou a problém, membrána je utržená od cívky. Takže šrot.
Tak si bude muset synovec koupit jiný. Co se bude dít, když místo 16R koupí 22 nebo 24R. Asi nic, co? _________________ Jirka
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Naposledy upravil Celeron dne so červenec 08 2023, 19:23, celkově upraveno 1 krát.
Koss servisuje Eurostar Ostrava spol s r.o.
Měl jsem Kossy za cca 3500kč u kterých se drolil molitan a chrastilo jedno sluchátko,opravili za paušál asi 150kč.
Jestli máš dobře zapojený sluchátka poznáš i poslechem. Natrénuj si to klidně na dobrých:
Sežeň si zdroj monofonního signálu - klidně hudba, tónový generátor, a pod.
Napřed jej připoj na L a P póly Jacku proti gnd ( budeš muset něčím propojit oba kroužky). Seřiď si hlasitost a poslouchej. Potom připoj zdroj mezi L a P, GND vynech. A znova poslouchej. Uvědom si, že je něco jinak. Do uší Ti leze zvuk v protifázi a je tak nepříjemný na poslech. Až si tohle uvědomíš, pak to rychle poznáš - i na bednách k audiosystému.
Zaslal: so červenec 08 2023, 21:14 Předmět:
Někdy v 80-tých letech jsme koupili nové stereo gramorádio Synkopa i s reproduktory 1PF 067 33 osazenými ARN 567 (ARN 565) a ARV 161. V Amatérském rádiu tehdy vycházely nějaké návody na zlepšení korekcí a fiziologie hlasitosti. Tak jsme bastlili, ale kombinace hrála pořád nějak divně. Naši měli obývákovou stěnu původně do velkého bytu, čemuž odpovídala i vzdálenost otevřených skříněk v nábytku pro reprobedny. V menším obýváku to ale bylo moc daleko od sebe, takže střed byl takový prázdnější. Zkoušeli jsme bedny vyndat, dávat blíž k sobě, ale pořád se nám to nějak nezdálo a dokonce při přepólování jedné z beden to hralo trochu líp, ale pořád divně. Bylo to zvláštní, ale nechali jsme to...
Po letech přibyl magnetofon B73, to byla jiná liga zesilovače. No ale ten divný pocit nejistoty ve mě hlodal dál. Později se koupila i nová televize, přišlo nové gramo NC-420 a AV tuner Kenwood KR-A3050. Na sluchátka to hrálo perfektně, ale bedny zůstaly a pochybnosti také. Dokonce jsem zjistil, že ač dobře připojené, kanály z beden hrály obráceně. Schéma od receiveru nebylo a tak začlo pátrání po drátkách v zařízení a zjistilo, že opravdu je to zapojené naopak. Propojené to bylo páskovými vodiči, taková ta pocínovaná lanka, která se přímo strkají do konektorů v desce. Stačilo trochu nastřihnout a překřížit dva drátky a zdálo se to být v pohodě. Bedny měly slušný přednes, ale pořád tam bylo něco slyšet jinak.
Nakonec jsem se rozhodl, že ty bedny zreviduju. Táta se mi smál, že co by v nich mohlo být špatně... a pak nám oběma spadla brada. Reproduktory byly samozřejmě zapojeny "správně" podle barevné tečky... Pro jistotu jsme udělali i test výchylky membrán s nějakou baterkou. Po správném zapojení už nebylo žádných pochyb a konečně to hrálo jak mělo.
Mezitím jsme i přestavěli nábytek, protože nová TV placka se na původní místo na barové skříňce nevešla a tak se posunula na prádelník a aby byl stereo poslech centrovaný na střed TV, musely se dvě části stěny prohodit.
Dlouho se to neřešilo i z toho důvodu, že z obýváku hrálo rádio spíš jako kulisa a i na TV se dalo koukat z kuchyně.
Zaslal: so červenec 08 2023, 22:12 Předmět:
Chces mi tím naznačit, že se mám kouknout do beden Sopránu, kterej je vlastně Synkopa bez gramce? Kurňa, že by to hrálo skoro 40 let blbě? Teda z toho 30 let u máti, kterou jsem s tím Sopránem obdaroval. _________________ Jirka
Zaslal: so červenec 08 2023, 23:29 Předmět:
Pokud to při poslechu tahá divně za uši i při přepólování bedny a to dokonce i při MONO poslechu, tak bych to zkontroloval Jinak doufám, že to byla jen náhoda a cvičená opička připojila správný drátek k červené tečce.
Zaslal: po červenec 10 2023, 7:35 Předmět:
Pikofarad napsal(a):
Koss servisuje Eurostar Ostrava spol s r.o.
Měl jsem Kossy za cca 3500kč u kterých se drolil molitan a chrastilo jedno sluchátko,opravili za paušál asi 150kč.
Tak sluchátka asi můžu vyhodit. Z Eurostaru mi odpověděli, že náhradní molitany již výrobce na tento model nedodává.
O nějaké náhradě, která by na KOSS GT5 pasovala někdo nevíte?
Zaslal: po červenec 10 2023, 8:02 Předmět:
Dík za tip. Asi je vyzkouším. Pořád lepší než nic, nebo je kvůli tomu vyhodit. I když jsou stará, tak mně jejich zvuk vyhovuje.
Edit:
Akorát potřebuju trochu poradit.
Dohledal jsem je na AliExpressu, kde mám založený účet. Kupoval jsem tam zatím jenom jednou. Bylo to z CZ skladu, takže bez problémů. Ty náušníky nejspíš půjdou až z Číny, dopravu z nějakého evropského skladu jsem u nich nenašel. Tak se chci zeptat, jestli s tím budou nějaké obstrukce ohledně cla a DPH? A o kolik se potom můžou prodražit?
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.