Zaslal: po duben 24 2023, 19:38 Předmět: Řemínky - rozteklé...
Opravuju tapedeck ve kterém je rozpuštěný řemínek do černé, lepkavé hmoty. Fórum jsem prohledal, ale nikde jsem nenašel způsob jak to vyčistit. Tak mi na to působí líh.
emínek.jpg
Komentář:
Velikost:
244.22 kB
Zobrazeno:
193 krát
_________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Založen: May 13, 2009 Příspěvky: 5579 Bydliště: BA-Petržalka :(
Zaslal: po duben 24 2023, 20:50 Předmět:
Tak tak. Niekedy ani vatička nestačí na škáry, a z drážok kolieska sa to musí dolovať hranou listu papiera namočenom v IPA. _________________ Som proti budovaniu nechutne drsných červených cyklociest, je to hnus.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom. Ide im iba o zisk.
Všetko, čo sa dá, umývam prípravkom CIF Cream. A spravidla sa dá umyť všetko ..... zistil som to tiež v snahe, keď už som nevedel, ako sa toho maglajzu zbaviť. Roky nepoužívam nič iné....
2004 Příspěvky: 20406 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: út duben 25 2023, 19:34 Předmět:
Rozblemcanou gumu na kladkách jsem čistil normálním denaturovaným lihem, na drážky v řemeničkách posloužila bavlněná nit, kterou jsem do toho sajrajtu namotal, kápnul na ni odlakovač na nehty a za chvíli odmotal. Tento postup jsem čtyřikrát až pětkrát zopakoval, naposledy jsem použil zase líh.
Jestli tam zbyla nějaká zatvrdlá guma, kterou to nerozpustila, opatrně jsem ji vyškrábl hrotem zalamovacího nože, a pak došlo ještě jednou na nit a líh.
Já jsem začal lihem jako nejslabším rozpouštědlem. A trefil jsem to hned napoprvé. Nejsilnější beru jako toluen. Daný stroj jsem rozebral a řemeničky vykoupal v lihu. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Založen: May 13, 2009 Příspěvky: 5579 Bydliště: BA-Petržalka :(
Zaslal: út duben 25 2023, 20:48 Předmět:
Mimo tému: čo rozpúšťa plasty lepšie? Toluen alebo acetón? _________________ Som proti budovaniu nechutne drsných červených cyklociest, je to hnus.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom. Ide im iba o zisk.
2004 Příspěvky: 20406 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: út duben 25 2023, 21:35 Předmět:
Záleží na tom, jaké plasty: ty na bázi styrenu (lisovací hmoty polystyren, Mosten, Krasten, Styroflex, Umastyr a podobné) rozpouští aceton nebo xylen velmi ochotně, ale na některé platí i lakový benzín.
Naproti tomu silon (často používaný na řemeničky) a polyakrylát (plexi) vcelku slušně odolávají i acetonu.
Takový PVC v acetonu (stačí páry) během pár minut nabobtná a po vyschnutí se zase smrští, ale aceton z něj může vyplavit měkčidla a povrch zkřehne.
Ovšem pozor na jednu záludnost - někdy i výrobci chybně uvádějí, že například kryt je z organického skla, což je polyakrylát, čili plexisklo, na který většina ředidel neplatí (leda v určité míře kyselina mravenčí a kyselina octová ledová). Jenomže kápneš na to aceton nebo nitroředidlo a máš matný flek, protože ve skutečnosti jde o průhledný polystyren nebo polykarbonát, který naleptáš i toluenem či perchlorem (Čikuli). Kdysi býval tento čistič na bázi trichloretylenu, ale dnes už není, perchlorem se nedá sjíždět. Obecně platí, že kdykoli nevíš, co je to za plast, vyzkoušej na některé plošce, kde to nebude vadit ani vidět, co s tím které ředidlo dělá. Vyhneš se tak nepříjemným překvapením.
Hill: jo, s tou terminologií je to mizérie a zejména mezi "lidem"...
Příklad za všechny: Igelit.
Dnes se téměř nevyskytuje (jde o fólii z měkčeného PVC), navzdory tomu je "igelitem" nazýváno kde co, počínaje pytlíky, přes fólie v archu či roli a konče třeba taškami.
Přitom naprostá většina těchto výrobků je z PE, který má proti PVC diametrálně odlišné vlastnosti... _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
to, a jedná sa o bývalý trademark firmy IG Farben. Že tento prežitý termín dnešná ž!dobolševická cenzúra dodnes nenahradila niečim rovnoprávnejším a viacpohlavným, to mi hlava neberie. Možno čoskoro.
Ale Igelit od IG Farben měl (pokud vím) asi 11 fluidních genderů, takže v tomto směru to bylo v pořádku... _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
V práci jsme používali jako rozpouštědlo vodu na dentakryl. Smrdělo to jak ďas, ale leptalo to. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.