No a pak zabrzdí, ty nedobrzdíš a budeš viník žes nedodržel bezpečnou vzdálenost.
Tu mezeru rádi využívají spěchálci kteří když nemůžou dokončit předjíždění, tak se ti nacpou právě do té "tvoji" bezpečné mezery. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
2004 Příspěvky: 20413 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: út únor 28 2023, 22:03 Předmět:
MiraSt napsal(a):
Ono už to v zákoně je. Č 361 § 4.
To je, ale já píšu, že by to mělo být nad zákon. I kdyby se někomu podařilo tohle zavést mezi kritéria pro udělení řidičáku (nedělám si ale iluze, sám nevím, jak by se to při zkouškách dalo poznat), je stejně pozdě. Několik generací dosavadních absolventů obsahuje nezanedbatelný počet těch, kteří klidně celý §4 odcitují náhle probuzení ve tři ráno, ale s autem jim narostly lokty a ramena a respektovat ho nebudou.
Největší kontrast zažívám při návratu z Bavor, když jsem předtím najezdil nějakou tisícovku kilometrů mezi Belgií, Švýcarskem a Německem, kde jsem se mohl spolehnout na slušné a předvídatelné chování ostatních účastníků provozu. Přejel jsem hranice směrem domů a několikrát jsem se jen taktak vyhnul nehodě, než jsem si zvykl na to, že už jsem zase doma, kde musím být na silnici být připravený na cokoli nesrovnatelně častěji, než mimo republiku. Že například řidič Nissana s libereckým číslem, se kterým jsme jeli chvílemi spolu už někde od Mannheimu v pohodě, zastavil jsem na pumpě, potkali jsme se u další, na které tankoval on, a zase jsme jeli spolu... teda, že na Rozvadově zvlčí a ještě před Stříbrem vybrzdí kamion jen proto, že si dovolil předjíždět a trochu nás zbrzdil. Dokonce jsem se přistihl, že bych se nezlobil, co nezlobil, přál bych mu to: kdyby kamioňák měl kameru a uložený záznam, prostě v té chvíli bych těžko v sobě našel nějaké zbytky řidičské solidarity. Jo, soli do riti jsem mu místo toho přál...
Ale, abych nebyl nespravedlivý, musím přiznat, že se to lepší, těch bezohledných a sprostých divočáků nějak ubylo. Nebo už méně jezdím ven z republiky a zvykám si? Sám nevím...
Tak na ten princip zapomeň: jestli je na ulici dělicí pás, můžou obecně mít chodci případně i cyklisti zelenou jen na ostrůvek a tam si počkají na další zelenou. To souvisí i s tím, jestli semafory pouští provoz jen z jedné ulice (ostatní mají červenou), nebo dají zelenou pro dva směry (a příčné mají červenou), nebo jsou spínané sekvenčně, tedy je na nich zelená pro jízdu přímo a vpravo, pak dají červenou a naskočí zelená jen pro odbočení vlevo.
Jak jsem psal, v případě směrových šipek to povoleno není. Takže jde o křižovatky, kde svítí zelená pro všechny směry (kruh). Tam je nejobvyklejší varianta, že to samé svítí i v protisměru, druhá možná, ale mnohem míň častá je, že to svítí jen pro jeden směr a všichni ostatní mají červenou. Jen pak chodci v opačném směru, pokud je tam ostrůvek, zelenou mít můžou.
Protože v cizině jsou jiné pálky a problémy s policajtem než u nás. Takže tam si čechúň nedovolí to co doma. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Zaslal: so duben 01 2023, 18:50 Předmět:
Využiji starší vlákno. Kdo má přednost v této situaci? Osobně považuji křižovatku a zúžené místo za dvě různé věci, a řidiči z protisměru (druhé strany mostu) často máchají rukama, neboť jsou přece "na hlavní".
Zaslal: so duben 01 2023, 19:01 Předmět:
A o co jde? Ty jedeš jednoznačně z vedlejší silnice, takže musíš dávat přednost vždy v obou směrech a máš tam k tomu ještě STOP značku! Další značka platí pro účastníky silničního provozu, kteří už jsou na té hlavní silnici a to ty asi při vjezdu z vedlejší nejsi. Rozčilují se správně, ale je to dost přehledné na to, abyste to i tak nějak vždy vyřešili bez ťuknutí. Proč myslíš, že je tam to zrcadlo otočené pohledem na obě strany hlavní silnice? Nikoho tam nevidí, rozjede se a teď mu tam vjedeš ty z vedlejší s myšlenkou, že máš přednost, a přitom ho v protisměru krásně vidíš.
Zaslal: so duben 01 2023, 19:56 Předmět:
OK. S přehledností bych to moc nepřeháněl, z druhé strany je vidět skrz most na vedlejší plus padesát metrů a přes zrcadlo na pokračování hlavní, na fotce vlevo. Já ze své pozice vidím pouze vozidlo, které už stojí naproti na čáře, a z něj sotva přední polovinu, kamera zkresluje. Já vidím že v protisměru nic není, rozjedu se a najednou se tam objeví auto. Co pak? Předpokládám že ta přednost byla takto dána právě z důvodu, že oni mě vidí včas ze stop-čáry, já je vidím až v poslední chvíli, když už jsem v křižovatce.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33721 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so duben 01 2023, 20:59 Předmět:
Dej pozici GPS toho místa, kde ta křižovatka je - bude dobrý se tam podívat pomocí StreetView/Panoramy ze všech směrů a pak teprve říct co a jak se jeví. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: so duben 01 2023, 21:15 Předmět:
Ty musis dat prednost autam iducim po hlavnej ceste. Ale ten podjazd uz do toho nepatri. Ked zastavis a vidis, ze nic nejde, tak ides do podjazdu a tam ti musi dat protiiduci prednost.
Založen: May 13, 2009 Příspěvky: 5583 Bydliště: BA-Petržalka :(
Zaslal: so duben 01 2023, 21:20 Předmět:
Pokiaľ je na druhej strane podjazdu čiara označujúca hranicu križovatky, tak podjazd je križovatka, a teda čakáš. _________________ Som proti budovaniu nechutne drsných červených cyklociest, je to hnus.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom. Ide im iba o zisk.
Zaslal: so duben 01 2023, 22:15 Předmět:
rnbw napsal(a):
Ty musis dat prednost autam iducim po hlavnej ceste. Ale ten podjazd uz do toho nepatri. Ked zastavis a vidis, ze nic nejde, tak ides do podjazdu a tam ti musi dat protiiduci prednost.
Podle mě musí vidět, že tam něco jede a ten protější vidí i ho, pokud se zrovna nedívá do toho zrcadla. Pokud se ten protější ale dívá do toho zrcadla a nikoho tam nevidí, tak to znamená, že on je ještě na té vedlejší silnici. Podle toho snímku je to zrcadlo nastaveno na to, aby se přes něj viděli právě jen ti na té hlavní cestě.
Takže jak tvrdíš, že když zastaví a nikoho nevidí, tak tam nemůže být ani nikdo v protisměru, co to chtěl "stíhat" projet.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.