Zaslal: út prosinec 20 2022, 11:45 Předmět:
Cust napsal(a):
Nepoužíváš rozlitou měď?
S rozlitou mědí jsem hodně opatrný. Takže jak kdy, ona je s tím starost, když u prvního vzorku uděláš chybu. Kdo to má pak brousit... _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Zaslal: út prosinec 20 2022, 12:49 Předmět:
ZdenekHQ napsal(a):
Ono nanést pastu je v pohodě. Ale posadit do toho ručně volně sypanej QFN32, to už je trošku umění. A pak to ještě upéct tak, aby to šlo dál oboustranně osadit.
Ručně QFN32, šablona, pasta. Naštestí jenom jednostranná a "řídká".
Zaslal: út prosinec 20 2022, 13:14 Předmět:
To je právě to, co je pro mě podle fotky už málo. To dám i bez pasty, jen v držáku.
Já tady právě loudím o to profi osazení QFN a rovnoměrné "upečení", i když to se dá nahradit dodatečným "přežehlením" horkovzduchem.
Ale ten čip bohužel dostává pěkně zabrat a podle testeru je to i poznat. Jsou to citlivky. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Zaslal: st prosinec 21 2022, 0:59 Předmět:
msar napsal(a):
Dá se z číňana dostat faktura/daň. doklad použitelný v účetnictví? V práci bych chtěl zkusit objednávat DPS z Číny, ale potřebuju pro účetní doklad a nevím, jak to tam chodí...
Jo, uz jsme v JLC nechali vyrabet vickrat a bez problemu. A to sme docela megazmrdokorporat, ale jakmile je jednou v compliance schvalili mezi proverene dodavatele (jako ze plosnacky nevyrabi maly deti a tak), tak uz to jde jako po masle
>ZdenekHQ
BTW v te nasi peci se mi roztekl plastovy SMD FCC konektor. Podle profilu bylo nastaveno peak na 260C, ale termoclankem strcenym dovnitr konektoru sem nameril asi 290C (mimo konektor to bylo asi 265C), takze to ma jiste mouchy, taky zalezi, kde se to zrovna nachazi na tom platu vuci poloze IR trubic, takze je mozne, ze ten cip by dostal taky trosku kotel...
Zaslal: st prosinec 21 2022, 11:33 Předmět:
Já bych to nechal osadit v Číně, ale oni ty čipy nemají. A já přece nebudu dodávat Číně čipy, to snad ani nejde. Navíc volně sypaný, protože v pásu už rok nejsou. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Zaslal: po březen 27 2023, 15:44 Předmět:
Tak jsem maličko "popojel" v rámci ručního osazení QFN-32 + mikropájka.
Udělal jsem si speciální držáček (šílenej bastl ze zbytků přířezů, aby se ta součástka nemohla pohnout), upravil pady (velkej omyl byl nechat větší část padů odmaskovaných, že se to ručně bude lépe pájet), zvětšil "zloděje cínu" na maximum a vyzkoušel kombinace tavidla, cínu a hrotů. Pokud bude zájem, tak to sepíšu.
Fotka je máznutá (nebylo světlo), ale nějakej tvar to už má.
Málem mě ranila mrtvice, když jsem zkušební várku dal na tester a lítaly errory. Nakonec jsem zjistil, že ta nová serie čipů má posunutou rozhodovací úroveň pro LOG1 a 2.1V pro 3V3 napájení je tady prostě přesně na hraně (technicky vzato je to správně, ale starší várka byla níž). Ale takovej je život vývojáře.
Teď řeším vhodný "světýlko", protože při těchto rozměrech i lupa při blbým nasvícení kecá.
qfn32_1.jpg
Komentář:
Velikost:
91.22 kB
Zobrazeno:
106 krát
_________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Zaslal: po březen 27 2023, 22:02 Předmět:
Pekne pripajene, jak vypada ten pripravek, resp. jak ho fixujes na desku? Nake 2 pomocne dirky? Ja to zatim zvladam usazovat normalne pinzetou posadim brouka zhruba doprostred do pasty, on se pak sam vycentruje...
Zaslal: út březen 28 2023, 13:20 Předmět:
Tohle je zapájený na dva rychlý tahy x 4 strany. Nic víc. Žádná odsávací licna a podobný manévry.
Přípravek vyfotím, ale nevím jestli nespadnete smíchy pod stůl. Měl bych námět na profi provedení, ale nejsem strojař. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Zaslal: st duben 12 2023, 13:22 Předmět:
A jedna fotka klasického problému SMT. Opravdu to jde vyrobit i mikropájkou a pinzetou... Vůbec ta deska je zmetek, takže skončila na testu jako oběť.
Normálně se to děje při pájení přetavením. U vlny to nejde, tam je ta potvora přilepená.
smt_s.jpg
Komentář:
Velikost:
57.57 kB
Zobrazeno:
110 krát
_________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6915 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: st duben 12 2023, 13:33 Předmět:
Jo to se občas stává při nerovnoměrném ohřevu. Nejhorší je to, když součástka se dotýká plošky přes tavidlo, takže nevede, ale vypadá, že je zapájená. No, když nedělám desítky kusů, tak se to dá snést... (ta oprava mikropájkou)
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.