Zaslal: so březen 11 2023, 20:23 Předmět: Výměna středových repro
Mám dotaz v podstatě pro TLU, případně možná ransoma...
Chystám se vyměnit středová repra v bednách Dexon DS2500.
Kdysi jsem si je pořídil jako lepší náhradu mých LKček, ovšem neprošly "výkonovým testem". Možná byly načaté, možná jsem jim přiliš naložil, každopádně minimálně jeden střeďák je na výměnu, měnit budu oba. Střeďák v jiných, paralelně připojených bednách vyloženě zasvítil a odporoučel se, tak jsem to možná opravdu trošku přehnal. No asi jsem čekal příliš od beden s dvojnásobným objemem a větším basákem, to už je jedno. LKčka mají 12" pasivní membránu, Dexony ne, možná to bude tím.
Každopádně ty Dexony jsou objemově asi to největší do čeho jsem ochoten jít, tak bych z nich rád vytřískal to nejlepší.
Ale k dotazu: Provést výměnu za původní typ, nebo tam dát něco jiného?
A ještě jeden dotaz. Mělo by smysl měnit basáky za něco lepšího?
V podstatě nejsou o moc lepší než LK s 12" (mám v nich 12BR70), jen tedy slyšitelně hrají i o něco níž.
Teprve když zapojím všechny 4 bedny, je to ten správný "bugr". Čekal jsem, že ty Dexony to dají i samy.
Ty Dexony jsou malé PA kompakty. Vznik konstrukce někdy v devadesátých letech, bez velkých simulací a měření, výhybka jakási univerzální, výsledek tedy více méně nahodilý. Přesto, pokud chceš nějak zachovat jejich "charakter", použij středy stejné. Jinak získáš zvuk nějakým nedefinovaným způsobem jiný, i když budou mít ty jiné středy papírově podobné rozsahy a citlivost.
Pokud bys to chtěl měnit za jiné, jsou dvě možnosti. Naslepo a zkoušet s tím laborovat, nebo požádat někoho o odměření a simulaci.
Jestli jsi ty původní upekl, tak odpovědí nemusí nutně být použití typu s větší zatížitelností. Tam hraje poslední slovo několik dalších faktorů. Výhybka, která přiděluje menší nebo větší část spektra, nebo třeba jestli reprák hraje při vybuzení s nějakou výchylkou, díky čemuž se i líp chladí cívka. To má sice u středu menší vliv než u basáků, ale má.
Výměna basáků sama o sobě zase dá nějaký nedefinovatelný efekt. Basák je jen jedna část složitého systému reprák -objem ozvučnice - rezonátor basreflexu - navázání do okolního prostoru, a navíc musí být korektně napojený na zbytek repráků v bedně. Tam se můžeš nahodile trefit a taky (většinou) nemusíš. Basáky se dají poměrně snadno zaměňovat v hornách u samostatných basových jednotek. Ale ne ve vícepásmových bednách.
Zaslal: ne březen 12 2023, 19:33 Předmět:
OK, dík, tak budou originály. V podstatě jsem s tím počítal, ale když už do toho polezu a byla by prošlapaná nějaká cestička, byla by škoda o ni nevědět.
Zaslal: ne březen 12 2023, 22:55 Předmět:
Zkontroloval bych si přinejmenším nejdříve osciloskopem tvar signálu (limitaci) pro reprobedny při tom "bugru", aby náhodou nebyl na vině slabý zesilovač. Ono totiž na bugr do takovýchto beden je potřeba mít zes tak 2 kW, aby nedošlo k limitaci, protože pak se cívky lehce upečou. Reprák "vyjede" výchylkou na limitaci, pak stojí, proud teče ... a reprokmitka svítí
Založen: Dec 18, 2006 Příspěvky: 9777 Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí
Zaslal: po březen 13 2023, 7:55 Předmět:
Tak usmažený mitteltoner...neobvyklé ale stává se to, napadla mě
ochranná žárovka v sérii jako někdy u vejškáče, co o tom soudíte? _________________ Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Ten střeďák i výškáč jsou TONSIL. Navíc ten středový reproduktor má samostatnou docela malou ozvučnici která je v poměru s celou reprobednou opravdu malá.
Zaslal: po březen 13 2023, 10:17 Předmět:
Bazmeky od Tonsila by mohly bejt k dostání v krámku v polském Těšíně
blízko hraničního přechodu, mohu event. udělat průzkum trhu cestou kolem
a možnost dodání pokud budu znát typové označení dílů. _________________ Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Zaslal: po březen 13 2023, 20:35 Předmět:
jo, zajdu tam v sobotu na čumendo, antény, kabely, měřáky, žárovky, pojistky,
repráky, sluchátka, mikrofony, adaptéry, redukce, AV bižuterie, PC komponenty
a tak podobně, upřesním
co nemají objednají jen nevhodné zboží vracet nelze
takže: druhým mostem přes řeku do Polska, furt rovně cca 200m po ul.
Zamkový, zahnout doleva na ul. Bednarska 3
obchod je nevelký, nečekej zázraky ale, vidět stojí možná za to...
platba čs kreditkou - zvolit option "zlotuvky" vychází to přepočtem lépe
https://nowyelektronik.pl/index.php
9-17h
so. 9-13h _________________ Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.