Fluidní ložiska v moderních harddiscích taky vypadají na první pohled jako obyčejné kluzné ložisko - ocelová osička v bronzovém pouzdru. Nevím, jestli na druhý pohled je to něco jiného.
Ale vážně - kluzné ložisko co by mělo mít menší tření než klasické.
Stahovák - Jde to jen pro "řídké" vrtule:
Známý používá tři plíšky (jak z Merkuru) do trojúhelníku pod vrtuli, šrouby mezi listy vrtule a ventilátor je opřený o tubus (jen vykuchaný rám druhého ventilátoru) kterým projde vrtule.
Na druhém konci tubusu děrovaný plech, o něj opřené hlavy šroubů a postupně utahuje.
Část se statorem - paprsky - zpevněné stahovacími páskami k hranolkům ležícím přes dvě strany ventilátoru.
Já to řeším náhradou za noctuu. V kompu z roku 2010 všechny noctui fungují doteď. Původní ventilátor v úložišti qnap po pěti letech začal rachtat, po výměně za noctuu o něm prakticky nevím. Pouze v horkých letních dnech. Taky už tam je pár let.
Fluidní ložiska v moderních harddiscích taky vypadají na první pohled jako obyčejné kluzné ložisko - ocelová osička v bronzovém pouzdru. Nevím, jestli na druhý pohled je to něco jiného.
Já tam našel miniaturní šnekové čerpadlo a komůrku s olejem. Při správném směru otáčení šnek na hřídelu čerpá olej pod sebe a tím se hřídel nadnáší a "plave v oleji". Zkus u vadnýho HDD točit plotnama správným směrem a pak opačně. Poznáš rozdíl.
kdyby Tě to zajímalo trochu víc, tak hledej "hydrodynamické fluidní ložisko " a "ložisko ze spirálními drážkami" - a to nejlépe v anglický formě na wiki.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19355 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st srpen 31 2022, 11:35 Předmět:
To jste mě docela překvapili s těma MagLev Vapo. Před hodně lety, někdy kolem 2008, jsem jich pár průměrů nakoupil a povyměňoval místo obyčejných v několika PC, 3D tiskárně, střídači FVE Piko. Když jsem měnil PC za novější, tak jsem je přeházel do nový bedny, takže některý běží každej den 6-8 hodin i přes 10 let. Zatím žadnej neodešel ani nekňourá. Že by dřív byly kvalitnější? _________________ Jirka
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.