Zaslal: so srpen 04 2007, 9:36 Předmět: chlazení stab. 7812
Je to možná konstrukční drobnost, ale používám na různé aplikace stabilizované napětí z jednoduchého zapojení pomocí 7812.
Nejsem si jistý s velikostí chladiče, který se již po řádově desítkách minut provozu dosti ohřeje. Před ním je ještě usměrňovača tu 7812 používám 2A a to na výstupu odebírám maximálně tak 1 A. Zatím jsem ještě žádný "nepřehřál"...
Tyhle staboše myslím že ani tepelnou ochranu nemají (jen MA7812 od TESLY) Nemám je moc rád, mnohdy odejdou i bezdůvodně, dost jim vadí i větší filtrační kapacity co se za ně připojí
Založen: Jul 01, 2005 Příspěvky: 2031 Bydliště: zbídačený kraj
Zaslal: so srpen 04 2007, 11:27 Předmět:
Bral jsem to podle katalogu Tesla, tam je uvedeno -> Pw max - vnitřně omezen. A měl jsem zkušenosti s kovovými tesláckými, že skutečně vypínaly, ale ty plastové jsem "netrápil".
Předpokládám, když se jedná o ekvivalent, že funkce součástky bude stejná.
Nebo ne? _________________ *****
Právěže vůbec ty teslácký jsou udělaný uplně jinak a jsou doslova blbuvzdorný zkratuješ - nic, přehřeješ - nic, ještě se mi nestalo že bych někde tenhle staboš našel nefunkční. Zvládnou myslim až 2,5A.
Ty 7812 jsou hrozně choulostivý a taky se blbě chladí při tak malinkatým pouzdře. Maj uplně jiný vnitřní zapojení a myslim že nejsou zkratuvzdorný ani nemaj tepelnou ochranu. Mě teda vždycky shořely.
Založen: Dec 26, 2004 Příspěvky: 1441 Bydliště: Košice - okolie
Zaslal: ne srpen 05 2007, 16:32 Předmět:
len ta tepelna ochrana nejak nefunguje, ked som ho omylom trocha prehrial tak len zasical a poslal dymove signaly a bolo po nom, ale je pravda ze vstupne napätie bolo asi 2V pod maximalnym vstupnym napätim
Ako som sam zistil na zahraničných stabilizátoroch rady 78xx nefunguje ochrana proti skratu. Pri skrate tečie obvodom maximálny dovolený prúd okolo 2,4A (1A verzie). Stabilizátory Tesla MA7812 obmedzili skratový prúd na 230mA. Taktiež boli medzi nimi kusy (nepodarky?), u ktorých to nefungovalo.
Zaslal: čt prosinec 27 2007, 8:50 Předmět:
blbost...ja som mal dve 7805 a tie vzdy vypli pri 80 stupnoch Celzia....mam to osvedcene ze sa potom znova zapli _________________ Vsetko co sa da pokazit sa raz pokazi.
Zaslal: čt prosinec 27 2007, 9:52 Předmět:
Ty L78Sxx svojí vnitřní tepelnou ochranu mají a ten radiátor na obrázku je snadno uchladí. Ono taky záleží na tom kolik tam je úbytek. Pokud to JirkaK tlačí dolů od hranice V_in max 35V, tak to hřát musí. Jednou jsem se setkal s nějakými bulharskými stabilizátory 7809 a ty měly jednu necnost – prorážely se zásadně do výstupu a to i za studena... Jinak také existuje řada 78T05,12,15 což je obdoba, ale v 3Amp.
Založen: Dec 20, 2006 Příspěvky: 2838 Bydliště: Poličské krystalinikum
Zaslal: čt prosinec 27 2007, 9:53 Předmět:
78xx opravdu mají všechny ty ochrany, jediný způsob kterým se mi ho podařilo zničit bylo zaměnění pinů.
Tepelný odpor chladiče se jednoduše spočítá, tak že se na chladič přidělá třeba 7805 a nechá se jím stabilizovat napětí třeba 12V do odporové zátěže třeba 5Ohm, to dává ztrátový výkon na stabilizátoru (12V-5V)*1A=7W pak se po delší době (tak 10 minut, nebo i míň) změří teplota chladiče a teplota okolního vzduchu. Vydělením rozdílu teplot a ztrátového výkonu se získá tepelný odpor chladiče, např pro teplotu chladiče 50°C a okolní teplotu 25°C a výkon 7W je to cca 3,6K/W
Zdravím,
a čo takto tepelne uľaviť celej sústave a do primáru trafa sériovo zapojiť výkonový odpor, (je možné približne spočítať alebo odlaborovať. Aby niekto úplne netápal, v našom prípade to budú stovky ohm). Chce to dostatočnú veľkosť filtračného kondenzátora, (2,5-5 mF/A) a skontrolovať min. napätie pred stabilizátorom pri plnej záťaži.
Je možný aj opačný prístup. Zmenšiť filtračnú kapacitu, čím sa zníži "stredná hodnora napätia" a tým aj stratového výkonu. Zvlnenie na filtračnom kondenzátore by s rezervou nemalo klesnúť pod výstupné napätie + "saturačné napätie" stabilizátora.
Dolfi
Zaslal: so duben 26 2008, 19:21 Předmět:
Mno ja ted mam v jednom zappojeni 5V stabilizator a primarne je urcenej na napejni logiky, ale ted je k nemu pripojeny podsvetleni od 2x16 znakovyho LCD a ten stabilizator se tak hreje ze kdyz se ho dotknu naslinenym prstem tak syci, z toho usuzuju ze zadnou ochranu nema
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.