Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8100 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: ne duben 25 2021, 9:04 Předmět: Vojenská baterka-schéma blikače
Tuto svítilnu jsem "zničil" tím, že jsem osadil místo žárovky LED a napájení LiIon 18650. Funguje bezvadně. Ale nebliká. Pod původní žárovičkou je plastový blok zřejmě s dvoutranzistorovým přerušovačem. Nemáte schéma? Zkusil bych upravit aby blikala i ta LED. Dík
Zaslal: ne duben 25 2021, 14:27 Předmět:
Tohle si pamatuju od táty ze Škoda 1000MB Možná to má ještě doma (s původníma monočlánkama). Ale přerušovač v tý vojenský baterce je šedý plastový blok, zanýtovaný Al nýtama, který to zrovna drží v korpusu. Takže nedestruktivní demontáž není možná. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12261 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: ne duben 25 2021, 14:44 Předmět:
mi-ro napsal(a):
Takže nedestruktivní demontáž není možná.
njn, ale pokud to budeš chtít opravit,
budeš muset to destruktivně demontovat . . .
. . . ale tak, aby to šlo zase dát zpátky.
a nebo se smířit s tím, že blikat nebude.
Blikat nebude, podle mě je to klasický blikač - základní schéma - tady asi ještě s germaniem. Zásadním problémem je LEDka oproti žárovce - má polaritu, proto nekmitá/nebliká. Když se vrátí žárovka, tak to bliká ?
Zaslal: ne duben 25 2021, 20:53 Předmět:
Jj, jenže to by značně zredukovalo výhodu led tedy nízkou spotřebu. Asi obvod blikače kompletně nahradím jiným. Jako generátor se mi nabízí samoblikací led kterou připojím do báze trandu a tím budu spínat výkonovou ledku. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Jo jasně, ale musíš brát v potaz to, že je to navrženy někdy v šedesátých letech, kdy se psalo o ledkách v odborných časopisech, že existují. Beztak tam bude nějaký "přerušovač" z tranzistorů PNP i NPN, aby to mezi bliknutím mělo co nejnižší spotřebu. Takový obvod potřebuje zátěž, na jakou byl vyprojektován. Není jinak problém tento obvod přenavrhnout na LED i na současnou součástkovou základnu.
Zaslal: po duben 26 2021, 17:18 Předmět:
Jeden z tranzistorů je GC507 a druhý, co má v kolektoru žárovku, je buď GC500, nebo GC511.
Při opačné polaritě bude jeden z nich 106NU70 a druhý, co má v kolektoru tu žárovku, GC521. Stačí si pohlídat, jakou polaritu baterie mají na spojených emitorech. Pokud mínus, tak jde o npn trandy, pokud plus, tak pnp. Žádné jiné Ge tranzistory, než GC511/GC521, by bez rezervy 0,3A žárovku prostě neutáhly. Kór v zimě či vedru.
A Ge tranzistory mají v této aplikaci oproti Si výhodu - menšího úbytku na otevřeném přechodu C-E.
Postačí upravit poměry v přerušovači změnou hodnot těch odporů a bude to blikat i s LED.
Nejprv je potřeba podle spojů a hodnot součástek nakreslit schéma. S jedním elytem asi vím, co to je za zapojení, už to bylo několikrát v Amáru a je to poznat podle toho jednoho elytu, je to v podstatě zavazbený zesilovač, ne klasický multivibrátor.
Tam skutečně byl menší odběr jiné žárovky důvodem pro citelnou změnu kmitočtu blikání, s LED se to může samozřejmě i přestat překlápět.
Nakresli to a uvidíme.
Zaslal: út duben 27 2021, 10:24 Předmět:
Já jsem to podle toho vyčteného schématu z těch dvou obrázků postavil na zkušební desce, osadil odhadnutými odpory a bliká mi to jak s žárovkou, tak i s LED diodou.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.