Založen: May 22, 2016 Příspěvky: 855 Bydliště: Čelákovice / Brandýs n.L / Stará Boleslav
Zaslal: so prosinec 12 2020, 17:25 Předmět: digitronový čítač
mám v úmyslu přes svátky (bo nebude co dělat mne nějak vánoce neberou), teda mám naplánováno osškrtnout jeden starý rest z ToDoListu a udělat digitronový čítač. Mám ho z dřívějška na prkýnku odzkoušený, takže to bude o návrhu plošňáku. Čítač bude do 125-130 MHz , sestavený z klasických DIL TTL obvodů, tj. čítač, paměť latch, dekodér... Celkem 9 digitronů, vstupní tranzistorový zesilovač, OCXO 10 MHz, zdroj. Bude měřit knitočet, poměry na 2 kanálech, periodu. Přijde to do bedny 19" široký.
Plošný spoje půjdou do výroby po Novém roce v první půlce ledna. Nechám jich udělat jen tolik, kolik bude zájemců. Krom mne jsou zatím 3 moji známí. Digitrony s dekodéry budou zvlášť, ne na desce čítače, protože máme různé digitrony.... já mám ruský s kolíčkama do patic a deska tedy musí být kolmo k manelu.
Má někdo zájem o plošný spoj na takovýto retro čítač? Pokud ano, pošlete zprávu. Kolik bude stát plošňák , to nevím. To se dozvím, až to ho navrhnu.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19337 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so prosinec 12 2020, 18:07 Předmět:
Co máš na vstupu za děličku? 74S74 nebo 74S112? Taky jsem kdysi laboroval s podobným čítačem. Podle mých pokusů 74S74 120MHz nedá. Mám tady pár 74F74 ale nikdy jsem nezkoušel jak vysoko chodí. Zajímavý je, že 74S112 chodila o cca 10 MHz výš než 74S74 i když podle datašítu to má být naopak.
Jako druhou děličku jsem musel dát 74190, 7490 na kmitočtu kolem 30 MHz blbla. Vše to byly MH od Tesly.
Neuvažuješ že by vstupní dělička byl samostatnej modul aby tam šla dát třeba ECL-ka?
Možná bych měl zájem o plošák podle toho, jak to máš poskládaný na vstupu.
Bude deska na ZM1080T? (drátový, boční pohled) _________________ Jirka
Zaslal: so prosinec 12 2020, 20:41 Předmět:
A není to trochu sado-maso, když SAB6456, U664 apod je dnes už taky retro? _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33711 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne prosinec 13 2020, 21:35 Předmět:
Nevím jestli měl typ předcházející u Videotona Jirkou zmíněnej čítač TR-5283 DFM128 předděličku od Plessey, ale vím že tihle Uhříci nějakej digitroňák ve výrobním programu v průběhu zhruba 70. let měli ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A není to trochu sado-maso, když SAB6456, U664 apod je dnes už taky retro?
Na 9 digitonov by nevidel na 1 a 10tky Hz pri 1Hz hradlovani.
Jedine .ze by s tu delicku plnil extene z logiky a cakal na prve pretecenie,po Gatingu.
Z poctu navnutenych impulzov do pretecenia by urobil 2'complement z velkosti delicky(64,256) a to by boli LSB bity...ale to stane aj z tymi zmyslanymi delickami,ked s nich nevytiahne stav D obvodov,ale tam to aspon ide bez impulzov.Alebo urobit delicku /10 ale az za hradlom(74s00)
Inak jest cesta k LSB zarubana... _________________ Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Zaslal: po prosinec 14 2020, 20:11 Předmět:
To je zvláštní, když já můžu mít přepínání vstupů pro nízký a vysoký kmitočty, proč to nejde u "retro"?
To by mě zajímalo, jestli ten profi digitronovej čítač ve sklepě ještě leží. Multimetr tam bude... _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Zaslal: po prosinec 14 2020, 22:27 Předmět:
Já se zase strašně těším, až petula na jaře předvede skutečné fotky svého výrobku. To bude asi poprvé, co něco nepostaví jen hubou. Snad se nezapomene pochlubit. Skromnost stranou, chlapče!
To je zvláštní, když já můžu mít přepínání vstupů pro nízký a vysoký kmitočty, proč to nejde u "retro"?
To by mě zajímalo, jestli ten profi digitronovej čítač ve sklepě ještě leží. Multimetr tam bude...
To je jednoduche nevidis posledne digity...len do nejakych 50Mhz vidis vsetko.
A nemeraju na 9 miest,alebo je tam uPC... _________________ Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Zaslal: út prosinec 15 2020, 12:50 Předmět:
Burajko napsal(a):
To je jednoduche nevidis posledne digity...len do nejakych 50Mhz vidis vsetko.
A nemeraju na 9 miest,alebo je tam uPC...
No je vidět, že tomu rozumíš. A je těch 9 míst taky platných, nebo už kolem šestýho místa se objevuje chyba a další 3 digitrony jsou jen na efekt? _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7Další
Strana 1 z 7
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.