Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Stavebnice TV

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7445

PříspěvekZaslal: st prosinec 09 2020, 22:24    Předmět: Stavebnice TV Citovat

Kdysi tady byla debata o tom, že v SSSR se prodávala stavebnice TV. Ale to byla jen jednoduchá ČBTV. Američani zjevně nebyli troškaři a prodávali stavebnice velké barevné TV.
Tady je video o stavbě TV s 25" delta obrazovkou z roku 1976, dokonce s "OSD":
https://youtu.be/hn_sJ0kS-fc
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 6008
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: čt prosinec 10 2020, 7:23    Předmět: Citovat

Firma Heathkit mě napadla ještě dřív, než jsem přečetl název videa. Mám od nich KV přijímač z dané doby, provedení komponent je typické, styl manuálu stejný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1xgi



Založen: Feb 15, 2009
Příspěvky: 956
Bydliště: Soběslav

PříspěvekZaslal: čt prosinec 10 2020, 7:39    Předmět: Citovat

Pecka...
_________________
Poslední slova před smrtí - Tam není víc jak 12 voltů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kovar



Založen: Oct 03, 2010
Příspěvky: 1690
Bydliště: Letohrad (Východní Čechy)

PříspěvekZaslal: čt prosinec 10 2020, 20:23    Předmět: Citovat

Já od téhle firmy používám tohle už přes 25let!
https://www.youtube.com/watch?v=S_0mgi22Mq0
Kdysi jsem to našel v popelnici.

_________________
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
eleferner



Založen: Jun 04, 2016
Příspěvky: 556
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: ne prosinec 13 2020, 23:19    Předmět: Citovat

Nejvic mne dostalo, ze vychylovaci civky byly samostatne a bastlir musel ladit konvergenci. To uz snad ani neni stavebnice, ale masochizmus. Very Happy Jak to vlastne fungovalo? Konvergencni dipoly a kvadrupoly byly ve forme elektromagnetu a temi barevnymi trimry se ladil stejnosmerny proud, ktery pres ne tekl?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7445

PříspěvekZaslal: ne prosinec 13 2020, 23:44    Předmět: Citovat

U Delta obrazovky to nikdy nebylo jinak, tam ještě vychylovačky lepené nebyly. Ti, co tady opravovali Rubíny a Tesly Color, si to taky užili. Tam nebyly ani žádné kvadrupóly, trysky jsou v trojúhelníku. Nejdřív se nastavila čistota barev, ta zároveň ustanovila polohu vychylovaček. Pak statická konvergence magnety - R a G šikmo k sobě, B svisle + stranový magnet. No a pak nastal ten největší boj - dynamická konvergence. Od toho jsou tam ty trimry, desítka nastavovacích prvků.... I u výrobků z fabriky se tehdy počítalo, že do toho technik bude muset šáhnout, původně to měl nastavit až v místě instalace TV. Proto tyto prvky byly obvykle pod nějakým víčkem třeba z boku, aby byly přístupné.
Vcelku mě překvapilo, že tam ještě v roce 1976-1977 byla delta. To už se in-line dělaly. Holt u stavebnice byl ten vývojový cyklus delší.
Jinak podobné zobrazení kanálu + digitálky jsem měl u Telefunkenu z roku 1977-78, plus ultrazvukové DO. Byl to hodně luxusní model, docela by mě zajímalo, kolik tehdy stál. Já už ho měl z druhé ruky. Ten už měl obrazovku in-line, ale ještě s tlustým hrdlem. Ovšem statická konvergence se tam nastavovala luxusně - žádné kroužkové magnety, ale nastavovátko modrá svisle + vodorovně a to samé pro červenou. Jen magneticky, asi to v tlustém hrdle šlo líp odstínit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19566
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po prosinec 14 2020, 9:37    Předmět: Citovat

První TeslaColorku jsem, jestli si dobře vzpomínám, seřizoval v týnišťském kulturním domě v roce 1976 přes 5 hodin. Předtím jsem seřizoval jen tři Rubíny a tohle byla první zkušenost s Teslou. Ty další pak už šly rychleji, nastavení Tesla měla v důsledku jednodušší, stačilo si zvyknout jen na to, že vzájemné ovlivnění jednotlivých nastavovacích prvků bylo jiné, než u Rubínů, a stačilo to nastavovací kolečko oběhnout dokola maximálně čtyřikrát.
Dokud se celé dopoledne vysílal monoskop (a byl bez duchů), nebyl ani potřeba žádný generátor obrazců.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 7629
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: po prosinec 14 2020, 14:25    Předmět: Citovat

Ta Colorka měla myslím takovou výklopnou desku, že se vyklopila a technik zepředu mohl štelovat na desce a zároveň viděl obrazovku. Deska byla vyklopená nad horní stranou "bedny".
Jak to bylo s tím monoskopem? Chvíli po jeho "začátku" byl tón 1 kHz a pak rádio, myslím Hvězda.

_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19566
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po prosinec 14 2020, 16:50    Předmět: Citovat

Je to tak. V té době tam běžel většinu dne program Hvězdy (ještě jsme tomu neodvykli říkat Praha 2, někteří to znali jako Československo 1), na druhém programu ČST začínala tehdy televize tuším až ve čtyři odpoledne.
Ale obrazovka a na ní monoskop, to byl nejlepší indikátor pro diagnostikui seřizování. Když byl už monoskop nedostupný, stavěly se různé "generátory mříží", které posloužily i na ty konvergence, a to i na obrazovky in-line. Protože barevná obrazovka, která neuměla černobíle reprodukovat obraz, nemohla správně umět ani ten barevný. Poruchy dekodérů barvy byly spíše vzácné, i tak se daly většinou odhalit a opravit jen podle toho monoskopu.
Nastavovací prvky na té vzhůru výklopné desce měly pořadová čísla i označení "co to dělá". Když se postupovalo podle nich, šlo seřízení nejrychleji. Když už si servisák pamatoval, jak dalšími prvky rozhodí nastavení po těch předchozích, počítal s tím a seřizoval už předem tak, že to jakoby přehnal nebo nedotáhl, ono se to pak dorovnalo při nastavování dalšími prvky. A někdy se takto podařilo velmi dobře seřídit konvergence už na druhý průchod, se třetím bylo lepší ještě čtvrt- až půlhodinku počkat, až se poměry v televizi a teploty součástek ustálí, a pak jemˇboubce nakrýt rastry až na mez všech možných nestabilit v konvergenčních obvodech, elektronovém děle i v dilataci masky v obrazovce.
Rubíny a Elektrony měly seřazené seřizovací prvky "reguljatora svěděnija" na tom bočním výklopném panelu do Účka, taky se osvědčilo po něm postupovat.
Jen na okraj - někdy v roce 1992 mi na přidání českého zvuku přivezli TVP Graetz z roku 1982 s 66 cm obrazovkou Delta Permachrom. Přitom Trinitronu bylo tehdy už nějakých 10 let, u nás se už rok neosazovaly delta-obrazovky, v tom roce 1982 už v Teslách vystřídané samokonvergujícími obrazovkami PST. Ale ten Graetz měl vpravo vzadu vysouvací "komín" s pouze 8 nastavovacími prvky a jas a kontrast byl srovnatelný s obrazovkou v C110ST, jen úplně v rozích se konvergence té Delty trochu víc rozbíhaly. Musím říci, že tak jasný a kontrastní obrázek při perfektní barevné čistotě a rovnoměrné šedé stupnici jsem na jiné deltě neviděl.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7445

PříspěvekZaslal: po prosinec 14 2020, 18:46    Předmět: Citovat

Monoskop se již v omezenější míře naštěstí vysílal ještě v letech 1992-93, kdy se přecházelo na PAL. PAL Dekodér jsem si přednastavil pomocí signálu ze ZX Spectra, ale přesné doladění obvodů zpožďovací linky a případně demodulátorů (u obvodů MCA) se dalo podle oka a přitom velice přesně udělat právě podle monoskopu. Vysílaly se v něm kontrolní pole, kde se ty fázové chyby krásně projevovaly.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19566
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po prosinec 14 2020, 20:34    Předmět: Citovat

Jojo, podle monoskopu v PAL jsem taky dolaďoval dekodéry.
Ale zapomněl jsem na jednu lahůdku u obrazovek in line PST - za ty roky jsem tu měl dva kousky, u nichž se při nějakém přenášení či stěhování odlepily vychylovačky. To už se monoskop nevysílal. Generátor nemám, tak jsem si musel nakreslit bílý kříž a bílý rámeček pro seřízení svislého a vodorovného náklonu cívek, vypálit na DVD a pak se vyblbnout s nakláněním sedla svisle a vodorovně, aniž bych si sáhnul na vývody vychylovaček. Štípaly a kopaly dost nepříjemně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
houmr



Založen: Nov 01, 2016
Příspěvky: 977
Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi

PříspěvekZaslal: čt prosinec 17 2020, 13:14    Předmět: Citovat

marně gůglím, která obrazovka je ta in line PST - ta s těma toroidníma cívkama?
Ty u C110 byly zřejmě nevhodně lepené, neboť podle mých zkušeností na konci jejich životní dráhy (před příchodem DVBT) padaly doslova jak hrušky- z podstaty otřesů obvykle při převozu k zákazníkovi. Měl jsem na tuto opravu u zákazníka "metodiku" - mezi hrdlo a vychylovačky jsem dokola nastrkal ty zajišťovací jazýčky modulů a vzhledem k tomu že se jen odlepovalo lepidlo od skla, stačilo obvykle pak vychylovačky jen na obrazovku dotlačit a otočit do správné polohy.
Samozřejmě jednalo se už o dožívání na ubytovnách apod. takže na nějaké extračisté barvy se nehrálo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.25 sekund