Založen: Dec 18, 2006 Příspěvky: 9787 Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí
Zaslal: pá červen 05 2020, 12:25 Předmět:
mám mlhavý dojem že v nějakém trancívru švabík MA 0403A figuroval ale možná šlo o home bastl no a výrobek nebyl kategorii "spotřebka" to je jasný _________________ Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Zaslal: pá červen 05 2020, 13:30 Předmět:
Když si porovnáte zapojení 3W zesilovače s MA0403A a diskrétním zapojením, kde jsou 2xKC508 + GC511/GC521:
Pasivních součástek je v obou asi tak stejně. Šváb ale spotřebuje na udržení vlastní stability víc elektrolytů větších kapacit. Když si pak dáte do poměru cenu 2xKC508+GC511/521 k tehdejší ceně MA0403A, tak je úplně jasné, proč se šváb v sériovce neobjevil.
Odolnost proti přepětí či přetížení, je u toho diskrétního konce někde jinde, lepší. Nevyhučí, když nějaký Lojza k rádiu přidrátuje 10m zvonkového drátu a další reprák do garáže.
Ten šváb taky ještě neumí autosymetrii, proto by zásadně nešel použít u bateriových přístrojů, jen u síťových a to ještě hodně omezeně, protože 8Ω.
3,5W z něj šlo dostat jen při napájení ze stabilizátoru. Při rozumně-ekonomicky dimenzované klasice, bez porušování podmínek výrobce nejvýš 2W, ale s podmínkou do 8Ω.
To vše umí i ten diskrét s GC511/521, při srovnatelné charakteristice, ale s mnohem vyšší stabilitou a s autosymetrií.
Přinutit výrobce, aby začali MA0403A hromadně používat, by snad šlo jen zákazem výroby těch bambusáků
Založen: Sep 21, 2009 Příspěvky: 647 Bydliště: Chrast u Chrudimi
Zaslal: pá červen 05 2020, 15:21 Předmět:
>> Silnclair
Síťové trafo tam není vůbec a elektronika je napájená jako u typu B5 z vinutí na motoru.
Zatím jsem nepřišel na to k čemu slouží pérový svazek ovládaný pákou rychloposuvů. Magnetofony pracovaly ve dvojici, tak to je možná nějaký povel k ovládání druhého...
Zaslal: pá červen 05 2020, 15:35 Předmět:
Aha, díky. No to mě docela překvapuje, že takovýmu orloji stačí i s koncákem napájení z trafomotoru! To bude teda původní motor z B54?
Ti lidé, co Tě těmi aparáty podarovali, asi neměli dokumentace, že. Jinak by tu už dávno visela
Potom teda ty MAA501 napájejí asymetricky z jednoho dílu vinutí zdvojovačem a ten koncák extra grecem. Tyhle "kombinovaný" zdroje jsou velice zajímavý, začalo to myslím už v B70. Půl grece jsou KY130 a druhá půlka KY702.
Oscilátor to má jeden a stejný, jako B54? Tím černým plechem uprostřed se chladí oscilátorový GC512K?
A to hejno diod 0A5 má nějakou souvislost s těmi MAA501? Ochrana vstupů?
Tohle bych nechtěl zprovozňovat. Dvoje-troje vyklopení desky a třetina živých žil stíňáků ulámaných, jako v B73.
Vida počet těch hovňáků - asi to elektricky nebudeš restaurovat, co?
Zaslal: pá červen 05 2020, 22:06 Předmět:
Toto je předchůdce B700 4K, taky nahrává všechny čtyři stopy najednou,
a má celostopou mazací hlavu. Viděl jsem ho, ale bohužel ve sbírce ho jako jedinýho nemám.
Založen: Sep 21, 2009 Příspěvky: 647 Bydliště: Chrast u Chrudimi
Zaslal: so červen 06 2020, 7:24 Předmět:
Tak napájení MAA501 je symetrické +-17V. Oscilátor je s dvěma GC500. Pérový svazek při zařazení rychlého chodu odpojí napájení oscilátoru nebo konc. stupně. MA0403A. Jestli se odpojí jeden nebo druhý, rozhoduje přepínač záznam. Nějaké funkce budou zřejmě funkční až po přivedení 27V na DIN konektor vzadu.
Zaslal: ne září 27 2020, 11:37 Předmět:
Jo, AR5/1973 a příloha 74´.
Stáblzdroj jako kráva, s KU605 dražším, než jeden ten šváb, trafo jako kráva /síťák B4/, čtyři skoro nesehnatelné tandemáky /250k-G, 1M-G a 2M5-N/, deska jako kráva a výsledek byl:
"Maximální výstupní výkon pro patrný začátek limitace /zkreslení je tedy 5 až 10%/ je 3W. Z pozorování sinusovky na osciloskopu je patrné, že zkreslení směrem k horním i spodním kmitočtům /myšleno vzhledem k 1kHz/ se bude asi značně zvětšovat"...
Tpč, to byl fakt pokrok jaxviňa. Výsledek horší a dražší, než bambusová sračka G4W.
Nejmíň 2x výkonnější, kvalitnější i levnější "konkurence", se sehnatelnějším materiálem, shodou okolností vyšla dvě čísla zpátky, Z6WS.
Nutný dodat, že z amatérského hlediska byl ten Z6W i bezpečnější. Volt sem, volt tam, na to se s GD nehrálo.
U toho švába byl volt navíc smrt. Myslím za 155,-Kčs, nebo kolik ten zázrak stál?
Nebyl i tohle důvod, proč to nikde v civilu nepoužili?
Už jsem to někde psal, byly v ovládacím panelu R3AT, krmilo to sluchátkové soupravy 2x75Ω a druhý šváb zesiloval mikrofonní signál z mikrofonů těch ARF265 pro modulaci RDST.
2004 Příspěvky: 20916 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: ne září 27 2020, 12:17 Předmět:
Jo, s MA0403A jsem dělal tři skoro stejné stereozesilovače. Na zdroje jsem asi měl kliku: trafa z B4 (po 25 Kčs z druhojakostního bazaru za bránou v Pardubicích), stablíky s 3NU74 (kus za tuším búra v Myslíkově, tak jsem jich vzal rovnou deset a přebíral) atd.
Všechny zesilovače nepřekročily 2,5 W na kanál. Už v té době tedy dávno žádný zázrak.
První dva s TP283 skuttečně hrály vestavěné vedle gramošasi kupodivu spolehlivě a bez protestů, zato ten třetí (v korekcích 2c TP283, hlasitost oddělené regulátory TP600) se velice ochotně rozkmitává, kdykoli se zhorší přechoďák na běžci jednoho z TP600.
Před tím třetím jsem použil do samodomo gramorádia zesík Z6W, ten byl ne o jednu, ale minimálně o dvě třídy lepší.
Zaslal: ne září 27 2020, 13:27 Předmět:
Prostě poplatno době, a v tý době musel být "pokrok" za každou cenu:-)
Jinak těch skříní na VR20/21 jsem vyrobil snad milion, jelo se to na prvních cnc strojích z NDR - CPW250
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.