Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: st květen 06 2020, 12:13 Předmět: Mlýnek na maso - odmaštění a odrezení v UZV čističce
Koupil jsem si ruční mlýnek Porkert domnění, že nebude rezavět (ale ono je toho víc). Hlavně šajba a nůž. Když to natřu olejem, zase to po čase smrdí.
Už si říkám, že bych si koupil malou UZV čističku jen na tyhle věci, protože se mně nechce prát ve stejný mašině DPS a mlýnek.
Ono to jde docela dobře umýt v myčce, ale když to nějaký čas nepoužíváte a najednou potřebujete, jste zase v háji.
Taky jsem si na test koupil odrezovač ve spreji, má být eko na principu mražení, tak uvidím.
Máte s tím nějakou zkušenost, jestli to v té UZV půjde? _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2571 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: st květen 06 2020, 14:44 Předmět:
Dřív byl celej mlýnek pořádně pocínovaný a nijak zvlášť nerezavěly.Kdoví z čeho to dneska dělaj
Možná by stálo za úvahu přeměnit rez na fosfát obyč odrezovačem a dál by to nemuselo rezavět. Fosfát je velmi tvrdá vrstva a třeba by mlýnek ochránila.
Mám mlýnek č. 32 a nerezaví. Kupoval jsem ho asi před 10ti lety. U tvého mlýnku bude asi problém v materiálu. Kvalitní litina zas tak moc nerezaví a kor když se v mlýnku mele mastný maso. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: st květen 06 2020, 14:51 Předmět:
O tom klasickým odrezovači jsem taky uvažoval. Že rezaví šajba ještě přežiju, ale aby rezavěl i šnek, když ho půl roku nepoužiju a má být cínovanej, to už je trošku moc.
Já moc nemelu, snad jen tady na EB, ale rez opravdu vadí... _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2571 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: st květen 06 2020, 15:11 Předmět:
Na menšího "lišáka" na šneku jsem vždycky před použitím mlýnku semlel dva tvrdý rohlíky a bylo to v cajku.
Oni asi ten cín nanášej galvanicky a je ho tam jen pár mikronů. Dřív ty součásti namáčeli. následky jsou jasný. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32015 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st květen 06 2020, 15:19 Předmět:
Cínuje se jen vnější povrch, vnější obvod korunový matice složení, násypka a klika. Vnitřek hlavního těla mlejnku směrem od násypky dopředu k noži a šajbě je necínovanej, jen třískově obrobenej. Řezná deska = šajba, šnek a křížovej nožík jsou taky necínovaný, jen obrobený a broušený z ocelolitiny. Důvodem, proč "babiččin" strojek má šnek cínovanej a moderní verze bez cínu je v předpisech o styku potravin s těžkýma kovama, ke kterým cín patří. Prostě pracovní plochy strojků a nádobí, který přicházejí během přípravy do přímýho kontaktu s jídlem nebo surovinama na jeho přípravu SE NESMÍ POKRÝVAT CÍNEM NEBO JINÝM NEUŠLECHTILÝM KOVEM - nevím od kterýho data to platí, ale už to platilo za komárů. Může tam bejt chrom, nikl a podobný kovy, ale ne holej hnilík, cín, olovo a podobný. I proto ty modernější strojky mají víc holý ocelolitinový plochy než ty "po bábě".
A nejlepší ochranou proti lišce je myslím po každým umytí a vysušení strojku jeho součástky namazat troškou vepřovýho sádla a složenou mašinku uskladnit v suchu a chladu. Mám Porkerta č.10, kupoval jsem ho ještě za komárů (v roce 1988) a kromě trochu zčernalýho povrchu šneku a vnitřního závitu matice složení na něm není vidět žádný korozní změny. Šajbu a nůž si samozřejmě občas nechávám nabrousit na magnetce, aby měly paralelní plochu a dobře krájely. Šajby jsem si navíc koupil s různou zrnitostí mletí, abych mohl mlít i hrubší kousky a obráceně i jemnou mletinu na spojku. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: st květen 06 2020, 15:25 Předmět:
Kdyby to u toho Porkerta bylo mechanickým opotřebením, tak to beru. Ale není.
Pak věř značkám. Záruka 5 až 10 let. A jako prevenci napíšou to, co jsem udělal, tj. olej. Jenže to by museli vyrábět i vlastní olej...
Mimochodem oni už zrušili i "potravinářskej" cín? Můj šnek je cínovanej. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32015 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st květen 06 2020, 17:07 Předmět:
Jo, už ani plech na konzervy nesmí bejt z obou stran holej, jen pocínovanej - ta strana "dovnitř k žrádlu" se musí lakovat ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4497 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: st květen 06 2020, 17:12 Předmět:
Šajbu i nůž umyji a a pak spláchnu co nejteplejší vodou jaká nám teče. Pak to stačí položit tak aby to neleželo na plocho, ale trochu šikmo. Jak je to horké, rychle to uschne a ani se to nemusí utírat. A žádné rezavění se nekoná. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Šajbu i nůž umyji a a pak spláchnu co nejteplejší vodou jaká nám teče. Pak to stačí položit tak aby to neleželo na plocho, ale trochu šikmo. Jak je to horké, rychle to uschne a ani se to nemusí utírat. A žádné rezavění se nekoná.
Tiež to tak robím,len ešte potriem všetky nepocínované plochy bravčovou masťou a zabalím do papierového obrúsa.A nič nesmrdí.
Založen: Nov 05, 2010 Příspěvky: 6008 Bydliště: okr. Vyškov
Zaslal: čt květen 07 2020, 12:59 Předmět:
Zákaz cínování šneků platí už dávno, nebo je některé firmy necínovaly vůbec. Mám dva mlýnky Moravia z padesátých let a cín byl jenom na povrchu. Sice už dávno slezl, ale rez se jich nechytá.
Mlýnek myju tak, aby se zcela neodmastil a stačí to (pokud nebude odložený několik let).
Založen: Nov 10, 2009 Příspěvky: 2468 Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7
Zaslal: pá květen 08 2020, 12:35 Předmět:
Tuk na železe žlukne, to vím už od dob četby Hotelu od Haileye. Takže buď ta vařící voda a ubrousek, nebo ultratenká vrstva mastnoty. Možná by šlo něco s voskem, ale včelaři už taky nevědí co za něj chtít.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32015 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá květen 08 2020, 22:00 Předmět:
Nerez nikdy nebude mít tak dlouho ostrou řeznou hranu jako ocelolitina, ze který jsou ty řezný části u všech starších provedení. Bude se muset častějc brousit a celkově bude mít kratší životnost, nejen střední dobu mezi nutným ostřením. Babičce vydržel mlejnek Porkert s jedním ocelolitinovým složením kupovanej někdy po druhý světový válce ostrej prakticky celej zbytek života, protože se složení otupovalo pomalu a ona to postupný otupování neměla s čím srovnat. Když jsem jí jednou začátkem 90. let to její stařičký složení štípnul a nechal ho na svý triko "líznout" o dvě desetinky na magnetce, měla potom co jsem jí strojek vrátil pocit, že jsem jí koupil novej strojek, tak to najednou mlelo zlehka. Ale vzhledem ke zkušenostem, který mám s ostrostí a schopností "držet ostří" u nerezovejch kuchyňskejch kudel, pochybuju, že by běžný kuchařince nerezový složení masomlejnku vydrželo ostrý dýl než rok (profíkovi na krámě maximálně den-dva, zatímco běžný "černý" vydrží klidně měsíc) a celkově že by v domácnosti až do výměny vynucený obroušením přežilo dýl než 5-6 let ("černý" klidně 20). A to pomíjím pořizovací cenu nerezu - ta je zhruba 300-500% ceny "černýho" provedení ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Tak my máme PORKER5 asi pětadvacet let, možná dýl a nerezne ani šnek ani nůž nebo deska. Originál nůž byl broušený 3x a deska jednou, bohužel pán co nám to brousí prodlužuje dobu ,kterou to je u něj, tak jsem jako náhradní koupil nerezovou sadu, co měl na krámu. Zajímalo by mě jak vydrží ty karbonový střeva?
Založen: Nov 05, 2010 Příspěvky: 6008 Bydliště: okr. Vyškov
Zaslal: so květen 09 2020, 8:27 Předmět:
Některé mlýnky měly samoostřící nože (ocelolitina). Jeden mám s označením "Republika" na klice. Výrobce možná Moravia, nebo snad Porkert po znárodnění.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.