Jako kluk jsem míval řízek knedlík zelí dvakrát měsíčně. Babička to hodně dělávala. Po vojně jsme jednou s kolegou byli na jídle v hospodě měli řízek bramborová,pak něco s knedlíkem a zelím a nevím co ještě,tak jsme si to nechali nakombinovat řízek knedlík zelí. Koukali na nás jak dva na tři
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: čt říjen 25 2018, 15:57 Předmět:
To jsme jako kluci taky dělali, že jsme si objednali různý jídla a přehodili si suroviny. Když nám to nechtěli přinést s objednanou přílohou, nešlo to jinak. Docela na nás koukali. Ale to byl socialismus... _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Nov 28, 2004 Příspěvky: 1783 Bydliště: pod Black Mount
Zaslal: čt říjen 25 2018, 19:09 Předmět:
Při letošní cestě na MSV jsem měl u Zlaté studny hovězí srdce na smetaně HK kolegové gulášovou polívku. Oboje vynikající. Zpátky, v Lipůvce restaurace formanka a opět vynikající jelení guláš. Jinak Rudník - Arnultovice restaurace u soudku a jejich dřevorubecký talíř. Černý Důl U Tibora a to je už jiný level (hovězí steak)
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: čt říjen 25 2018, 19:22 Předmět:
Steak je vyšší liga, ale pokud je odleželý maso, stačí sůl a pepř. Kuchaře z toho udělá až omáčka, jestli ji zvládne. Samotný maso je dobrý, ale nudný.
Taková pepřová nebo brusinková je hotová dřív, než si maso po opečení odpočine. Jenže to se moc nevidí... _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Oct 23, 2007 Příspěvky: 1531 Bydliště: u Mělníku
Zaslal: čt říjen 25 2018, 19:36 Předmět:
ZdenekHQ napsal(a):
Pokud vím, tak to má původ v Německu. Trochu divočina, ale protože je to celkem pracný, tak nebudu protestovat.
Jinak viz Pavlišovský řízek nebo Úpický řízek.
Nevím , kde to má původ. Měl jsem tchána, byl to Rus, Ukrajinec, který nás v 45 tým přišel osvobodit. Tady se oženil se Slovenkou a dosídlili pohraničí v severních Čechách. Ten řízek s knedlíkem a zelím miloval. Když jsem přišel prvně do rodiny a dala mi to nastávající tchyně na talíři, tak jsem myslel, že jí hráblo. Slupnul jsem to a bylo to dobrý.
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: čt říjen 25 2018, 19:47 Předmět:
Ono chce za každým původem jídla hledat trošku logiku. Proč se vařilo zrovna tak, jak se vaří, a jestli je to původní recept. Kdo měl při vzniku receptu čas obalovat řízek, vařit zelí, dělat houskový knedlíky. Nějakej chuďas to asi nebyl.
Legrace je, že vlastně nejznámější a opravdu česká hotovka je španělský ptáček. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32087 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt říjen 25 2018, 21:28 Předmět:
Nebožka babička z Jindřichova Hradce zas klasický vobalovaný šnycle servírovala s kopečkem br. salátu plus s koulí bramborovo- krupicovýho knedlíku. Nikde jinde jsem to pak už neviděl. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Dneska jsem se vrátil v Brně asi o 40 let zpět, Než mi jel domů REGIOJET chtěl jsem se najíst. Naproti nádraží bufet ,, na stojáka,, zde se asi opravdu čas zastavil před 40ti lety. Ale guláš VÝBORNÝ. To už jsem léta neviděl kde to funguje na stojáka. Bufet plný a fronta na jídlo
Založen: Mar 12, 2008 Příspěvky: 2956 Bydliště: Považie - Vorošilovo
Zaslal: pá leden 24 2020, 19:37 Předmět:
Predpokladám ale, že ceny sa v čase nezastavili Inak, osobne mám tieto ,,zaostalé" knajpy rád. A najmä, ak tam je poctivý kuchár/kuchárka, ktorý vie variť skutočné jedlo: poctivý guláš, vepřo-knedlo-zelo, šošovicu (čočku), šunkofleky, zemiaky na kyslo s fašírkou, pečeň (játra) na cibulke atď, atď.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32087 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá leden 24 2020, 20:42 Předmět:
Tak když už to Zvukař znovu otevřel, přidám několik novejch dojmů a pojmů s reštykama, který jsem od posledka potkal. Kladný hodnocení A+++ bych dal restauraci U silnice na silnici I/27 mezi Klatovama a Železnou Rudou. Výborná kuchyně, přívětivá až domácká obsluha, ceny víc než příznivý. Poloha zde. Dalšíma lokálníma zajímavostma lokality jsou hned kolem hospody tekoucí potok jménem "Šukačka" a asi půl kiláku severně ležící osada "Onen svět". Věru, naši předkové měli barvitej slovník ... Další výbornou reštyku jsem dostal doporučenou v Jindřichově Hradci - Restaurace Černej Pták - na mapě tady. Opět, kuchyně dobrá až výborná, obsluha rychlá, akorát ceny poněkud vyšší - za oběd pro 3 dospělý jsme tam zaplatili větší částku než za oběd pro 4 lidi v předcházející hospodě v Pošumaví, přitom objednávka poobakrát hotovka z menu, žádná minutka. V obou hospodách jsme byli vloni v prosinci mezi Vánocema a Silvestrem, takže dojmy opravdu čerstvý.
Z letních cest můžu doporučit dvě hospody - jednak "Hodovnu" alias "Žižkovskou řízkovnu" z Havlíčkova Brodu - pozice na mapě, druhak restauraci "Na staré poště" v Opařanech - viz pozice na mapě. Obě dvě výborný žrádýlko za dostupnou cenu, prostředí i obsluha na úrovni vyhovující obyčejnýmu člověku bez požadavku "haute couture".
No a nebyl bych to snad ani já, abych nenapsal negativní hodnocení - někdo může mít jinou zkušenost, já jsem se ale na danejch místech napálil. Jednu těžkou nedostatečnou bych rád věnoval restauraci "Restaurant & Café Gurmania" ve Starým Pelhřimově - shodně jsme celá rodina museli konstatovat, že osoba vykonávající zde funkci kuchaře se asi vyučila zedníkem nebo možná krmičem dobytka v JZD - "pečené kuřecí stehno" nedopečené, servírované s nedovařenou rýží, polévka nazývaná "cibulačka" zkyslá, smažený sýr se drobil (!!??!!), pokrm podávaný pod názvem "svíčková na smetaně" představovalo papiňákem vysušené hovězí a oblemcané cosi jako knedlíky s omáčkou podezřele růžovo-oranžové barvy jinak bez výrazné chuti a jakékoliv vůně nebo zápachu. Ceny přitom vysloveně "rejžovací" - bratru 160Kč za porci. Reštyka těží z polohy u silnice I/19, ale zaslouží si leda tak naplivat do xichtu. Naše dojmy potvrzovalo víc hostů, jedna rodina se dokonce zvedla po prvních soustech od stolu a bez zaplacení odešli s komentářem, že "takovej hnus svět neviděl".
Druhá mizérie, kterou jsem v době nedávný potkal, byla restaurace v dolní hale Wilsoňáku čili Hlavního nádraží v Praze - v rohu hned u východu do Vrchlického sadů alias "Šervůdu" na straně blíž k Muzeu. Jmenuje se to tam snad "Krušovická hospoda" nebo kýho vejra, ale kuchař by tam taky zasloužil za trest jíst svoje blafy po celej zbytek života. Zastavil jsem se tam začátkem prosince loňskýho roku - takže zase, nic "dávno tamú". Opět, věren český klasice, zajásal jsem nad svíčkovou na jídelním lístku. A znovu blamáge jak garáge na kamión. Maso sice měkký, knedlík taky jakž takž, ale naše kulturní dědictví smetanová omáčka smetanu vidělo možná přes špinavý okenní sklo českýho rychlíku, zato rozmixovaný mrkve v ní bylo tolik, že barvou mohla směle konkurovat pomeranči. Chuť bez stopy masitosti, jen mouka, cukr, ocet a sůl. Celkovej dojem fujtajbl na kvadrát. Osobu zastávající v tomhle pajzlu funkci kuchaře bych s chutí nechal pořádně vylouhovat v lednový Vltavě... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32087 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá leden 24 2020, 21:58 Předmět:
To jako myslíš "srnčí guláš HAF-HAF", "čevab-čičičí", "štěkanátky" případně "psíčkovou" ???? _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.