Zaslal: út září 06 2011, 21:56 Předmět: "Drop-outy" při příjmu analogové/kabelové TV
Předem se omlouvám za neznalost, ale musím se zeptat... Byl jsem na návštěvě u kamaráda, který si postěžoval, že mu špatně funguje televize, že přes obraz lítají tečky a čáry, které někdy dokáží zakrýt celý obraz. Je připojený na rozvod místní kabelové TV, je tam asi 20 analogově šířených programů. Po zapnutí byly vidět zejména v tmavších scénách poletující tečky v obraze, podobné drop-outům u VHS. Vyloučili jsme rušení z vnějšího zdroje (v okolí žádný spotřebič s motorem) a zjistili, že s přibývající vzdáleností od krabičky ve zdi se jev zhoršuje, takže je tam evidentně vliv útlumu kabelů a rozbočovačů (jsou postupně napojeny tři přijímače). Akorát - a to je to, co mi vrtá hlavou - jsem si myslel, že v případě slabého signálu bude obraz (případně i zvuk) celkově "zašuměný", nikdy jsem se s tímhle jevem jako důsledkem slabého signálu nesetkal. I když připouštím, že jsem to ani nikdy nemusel řešit. V tom samém domě, o patro níž, je stejná přípojka a tam se toto neděje. Co vy na to, páni odborníci? Má cenu řešit slabý signál nebo je to krok nesprávným směrem? Díky za názory.
2004 Příspěvky: 19880 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: st září 07 2011, 4:38 Předmět:
Skutečně nejčastěji to dělá účastnická šňůra nebo přívod do zásuvky (předpokládám, že na kabelovku máte hvězdicový rozvod). Jak má někde přerušené opletení, projevuje se to právě takto.
Spínané zdroje a další neřádstvo v okolí jsme vyloučili odpojením veškerých spotřebičů v rámci celého domku, kabely "vnitřního" rozvodu (je provedený v RG6U) jsem kontroloval jen ohmicky na celistvost / zkrat, jevily se jako dobré, takže nejpravděpodobnější se teď jeví problém v úseku mezi vstupem kabelu do domu a příslušnou účastnickou zásuvkou, to ještě prověřím. Díky pánové za informace.
To jsem možná měl napsat na začátku Jsou to CRT televize a dělají to všechny tři, co jsou na jednom kabelu, nezávisle na sobě. Očividně je problém v signálu, šlo mi hlavně o to abych si ujasnil, jestli řešit jeho nízkou úroveň nebo zarušení nějakým vnějším vlivem. Teď je jasné, že to nezpůsobuje žádný spotřebič v domácnosti a v úvahu přichází už nejspíš jen poškozené opletení přívodního koaxu, jak napsal Hill.
2004 Příspěvky: 19880 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: st září 07 2011, 18:30 Předmět:
Také není vyloučená zemní smyčka, pokud je někde ke konci spojený plášť koaxu se zemí, například, má-li některý z TVP třížilovou síťovou šňůru. Může se tedy stát, že zem zdroje signálu má odlišné napětí od "země", s níž je spojený koaxiál někde před nebo na konci. Ten vyrovnávací proud pláštěm dokáže také slušně rušit.
Zkus tento oddělovač plášťových proudů:
Pravda, ten potlačí kvalitně proudy o frekvenci sítě, ale třeba pomůže i proti popisovanému rušení.
Když už jste koukali u sousedů: měli jste s sebou některou z těch CRT televizí?
Druh a provedení rozbočovače hrají také významnou roli - používám hybridní čtyřnásobný rozbočovač (1 vstup, 4 výstupy s průchozím útlumem kolem 7,5-8dB na každý výstup) s připojením na F-konektory, každý TVP má vlastní koaxiál od rozbočovače až na jeden případ - po rozdělení jednoho vývodu dalším rozbočovačem cestou (3,5dB útlum) na dva, je už na koncích vedení patrné, že úroveň signálu klesla na hranici, kdy v obrazu začíná být pozorovatelný, i když zdaleka ještě nerušící, šum.
S rozbočovači s třmenem a šroubky nebo s násuvnými konektory DIN/ISO tak dobré zkušenosti nemám.
Zemní smyčky jsem zkoušel odhalit jako první, ale pouze jediná TV má do scartu připojený DVD přehrávač, což nemůže mít vliv, žádné další propojení s jiným přístrojem nikde není a žádná TV nemá třípramennou šňůru. Zkoušel jsem i každou televizi samostatně v každé místnosti zvlášť, s vyhozenými rozbočovači a kabely spojenými přímo IEC konektory, bez velké změny. Rozdělit koax kondíkem jsem zkusil taky, celou věc to jen zhoršilo, "tečky" na obrazovce se seřadily do dvojic řádků o délce cca 60% horizontálního rozměru obrazovky a cestovaly šikmo vzhůru po stínítku.
Celkový výsledek toho snažení byl takový, že po výměně starých IEC konektorů za nové je na první TV (bráno ve smyslu vzdálenosti od účastnické zásuvky) obraz dobrý bez rušení, na druhé na některých kanálech se objevují dropouty (ale podle vyjádření kamaráda je to daleko lepší, než původně) a třetí TV má všechny kanály zarušené, obraz i zvuk v mírném šumu (údajně předtím většina programů nešla vůbec).
TV jsme po domě nepřenášeli, v přízemí toho domu bydlí rodiče kamaráda, mají připojené dvě CRT TV v přibližně stejné vzdálenosti jako první a třetí u kamaráda a ty fungují parádně. Čili problém je jen v tom vrchním patře, kde je logicky i větší vzdálenost od hlavni přípojky té kabelovky, bohužel kvůli špatnému počasí jsem dnes nemohl (tedy nechtělo se mi) zjišťovat, jak je celkově provedený rozvod, zkusím to v pátek, včetně výměny rozbočovačů za "efkové".
Koaxy jsou OK z hlediska celistvosti / zkratů. Navíc jsou vedené docela chytrým způsobem, který celkem vylučuje mechanické poškození, ale musím to prověřit (nechtělo se mi stěhovat dvě místnosti nábytku ). Kdyby to rušení do rozvodu zavlekla některá z TV proseknutým bezpečnostním kondíkem třeba, tak by se to přece neprojevilo, když je odpojená.
Jedinou kvalitní "šňůru" ti udělá poctivej anténář ! Z kvalitního kabelu a nalisuje ti tam kvalitní IEC konektory. Jinak je jedno, co za srágoru si z těch dvou vybereš, je to šunt jeden jako druhej.
Ale počítej, že si trošku připlatíš.
edit: už jen ten popis " Tím pádem kabel dosahuje hodnoty 90 dB a impedance kolem 75 ohmů." vypovídá o všem.
A "zakončení konektoru - rovné" a na fotce jsou úhlový konektory....to je taky pecka.
Nechcelo sa mi vyrábať kábel, tak som kúpil podobný hotový. Niekedy obraz šiel, niekedy vypadával. Na prijímači na 59k sila signálu 50% kvalita 0%. Po skúmaní som prišiel na to, že je problém v šmejdovom kábli. Dal som kvalitný koaxiál s F konektorami + redukcia samec ,samica a bolo po probléme.
Tak radím radšej vyrobiť vlastný. Je to istota.
Zaslal: út leden 01 2019, 19:58 Předmět:
Ano, mnohe tie kable su hrozny hnoj. Ked mi kedysi zavadzali UPC kablovku, tak odmietli zapojit modem do druhej miestnosti, kam som mal dovedeny nejaky takyto kabel.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.