Zaslal: ne červenec 05 2015, 22:45 Předmět: Sháním regulovatelný zdroj z PC AT/ATX zdroje
Zdravím, sháním regulovatelný zdroj z PC AT/ATX zdroje, bohužel po dlouhém uvažování jsem se rozhodl pro tuhle variantu. Není to spásonosné ale stavebnice laboratorního zdroje (od GESu) a labor. zdroj jsou pro mě drahé.
Je tu někdo kdo vyrábí takové zdroje? Poprosím cenu.
Kdyby někdo věděl o něčem levnějším, ať dá vědět.
No vidím, že s těma ATX zdroji to tak žhavé nebude.
O zdroji uvažuji, protože ne všechno utáhne baterie a už mi to na moje bastlení nestačí. Co od toho zdroje čekám, aby to utáhlo moje experimenty na 12V, nějaké ti programátory na procesory, experimentální desky, robotika apod. Jsem začátečník asi tak.
Pokud to chces na digitalni techniku, klidne si vyber cokoliv z toho. Jsou to vesmes spinane zdroje, ale pro tvuj ucel bych se toho nebal.
Nebo pouzij to co nalinkoval jezevec, dej k tomu nejaky spinany zdroj 24V/3A ktery koupis na ebay za 2 stovky, pripadne dopln ampermetrem/voltmetrem ktery sezenes tamtez za kilo.
Tech dc/dc modulu s regulaci tam jsou hromady, vyber si podle parametru co ti vyhovuje. Nektere uz maji mereni primo integrovane.
Myslel jsem ze mas cenovou hranici niz, kdyz jsi psal ze nejake stavebnice se ti zdaly drahe.
Zaslal: po červenec 06 2015, 11:05 Předmět:
Na spoustu experimentů se dá ATX zdroj použít ve stavu, v jakém je pro původní využití.
Je dobré větev +5V zatížit proudem alespoň 0,5A, jinak to někdy trochu "cykluje", záleží na konstrukci, na stavu kondenzátorů,...
Máme k dispozici napětí +5V pro TTL, procesory,...
Máme k dispozici +12V s možností zatížit to několika A
Máme k dispozici +-12V pro napájení obvodů z OZ
Já sem čekal že tady bude mít někdo, něco na prodej anebo sem tam nějaký ATX zdroj za pár kaček předělá.
Stavebnice jsem hledal vše v jednom i trafo a chladič, skříň apod. nakonec mně vyjde levněji koupit hotový zdroj.
Jeden ATX činskej bastl mi už odešel, docela to byl zajímavý ohňostroj.
Problem nastane pokud se neco zapoji spatne, bez proudoveho omezeni ti pujde pripojene zarizeni do kopru. Nejake upravy na omezeni proudu jsou taktez k nicemu, zdroje maji velke vystupni filtry, takze i kdyz tam dobastlis nejakou regulaci proudu, naboj z vystupnich fitru ti da do zkratu masivni proudovou spicku v radu desitek amper.
Zaslal: út červenec 07 2015, 20:09 Předmět:
ATX se na regulovatelný zdroj přestavět dá, mám v provozu zdroj 3-30 V 0-7 A, funguje velmi dobře. Ale rozhodně to není primitivní úprava, kterou by někdo udělal za pár kaček.
Zaslal: st červenec 08 2015, 5:21 Předmět:
Takže nedá .... Rady začátečníkovi musí být pro začátečníka . A stejně laborovaný spínák nebudu doporučovat pro nf laborace . Pro tebe vhodná trafa jsou v různých výrobcích spotřební elektroniky z minula . V různých Tesla zařízeních , zesilovačích , gramofonech se zesilovači , v přenosných čb televizích atd. Běží toho kolem tebe do šrotu hafo . Třeba má někdo z rodiny nějaký gramec ve sklepě a nechá ti ho rozebrat ....
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.