Zaslal: pá duben 07 2017, 20:41 Předmět: Úprava programu "nf generátor" pro ATTiny25-20
Velmi bych poprosil o úpravu programu nf generátoru pro ATTiny25-20, který slouží jako zdroj signálu pro VLF maják.
Psal mi to bývalý kolega, který už má jinou práci a jiné zájmy...
Jde o to, že výsledný tón 3720hz (odvozený z kmitočtu krystalu 3,93Mhz, v současné podobě programu nepřerušovaný)
je potřeba klíčovat, aby výsledný signál tvořil tón, přerušovaný v rytmu cca 5-8hz tak, aby tón tvořil 80% a přerušení 20% každého "pípnutí".
Toho dosahuji dalším obvodem, podle mě zbytečným, když by to hravě zvládl ten MCU.
Potřebuji celé zařízení miniaturizovat, ten přerušovač mi tam zachází.
Byl bych vděčný, kdyby se mi na ten program někdo podíval, v céčku se vůbec nevyznám.
Děkuji předem za laskavost...
kód:
/*
*
* Created: 9.8.2012 20:02:00
* Author: Michal
*/
Zaslal: pá duben 07 2017, 22:26 Předmět:
Jen pípat a ještě měnit základní frekvenci tónu v krocích +-10hz pomocí tlačítek (to už umí).
V podstatě maličkost pro toho, kdo se vyzná...
S jiným MCU ne! mám hotovou osazenou desku, programátor a koupené dvacetpětky.
Jen zrekapituluji, o co mi jde: Program nyní umí nepřerušovaný tón, který se dá měnit tlačítky v krocích + - 10Hz.
Potřebuji vyvořit přerušovaný tón a zachovat přitom dolaďování pomocí tlačítek.
Zaslal: čt duben 13 2017, 10:09 Předmět:
Děkuji, naprogramovat čip už šel, ale vyskytl se problém. Místo 3720hz mám jen 2904hz a přerušování je sotva 1hz (se stejným krystalem samozřejmě)
Co s tím provésti? Externí krystal se nastavuje jen pojistkou? (v PonnyProg)
Pojistky jsem nastavil CKSEL1 na ON, zbytek OFF (SPIEN je On a nejde změnit)
CKSEL1 by mělo být nastavení pro krystalový oscilátor 3-8Mhz.
Díky!
Zaslal: čt duben 13 2017, 12:25 Předmět:
Ve všech konstrukcích majáku, i v prototypu, byl vždycky krystal 3,932160Mhz, nejspíš ten 3,8 nebyl k dispozici.
S tímto krystalem kolega i program "ladil" přes ISP.
Vycházel jsem s toho i u přijímačů, jsou naladěné na 3720hz.
Jestli ten program chápu dobře, tak frekvence je hrubě daná sw smyčkou
kód:
for (i=0;i<72;i++)
{
asm( "NOP");
}
a hw časovačem se jen dolaďuje. Takže záleží, jak to překladač přeloží, jedna instrukce navíc a frekvence je jinde. Z toho plyne i to, že funkce delay_xx() nebudou fungovat správně.
Zaslal: čt duben 13 2017, 13:08 Předmět:
Taky jsme se nemohli dopočítat, možná se stalo, že nejde o poslední verzi zdrojáku. Doteď jsem totiž používal kopie z čipu prototypu, ne nové kompilace.
Údajně by měla jít frekvence zvednout snížováním čísla 72, ale jelikož vůbec netuším k čemu by se mělo vztahovat, tak asi metodou pokus-omyl.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.