Zaslal: út leden 21 2014, 22:49 Předmět: Řízení 3.5 digit LCD
Dobrý večer pánové a dámy,
sehnal jsem podobný displej jako na odkazu, ale nemůžu nic moc najít, jak jej ovládat. Při pátrání jsem zjistil, že musí být napájen +/- napětím.
No nedalo mi to a hledal jsem dál a zjistil jsem, že to má jít ovládat i z MCU. Takže jsem si navrhl zapojení s posuvnými registry, ale pořád mi není jasné, jak jej řídit skrze MCU.
Nemá někdo nějaké podklady? Nebo nějakou radu, jak na to?
Zaslal: st leden 22 2014, 9:04 Předmět:
Potrebuješ datasheet tvojho LCD s popisom pinov (foto je málo).
Pin "COM" sa napája signálom so striedou 1:1.
Segmenty sa budia-rozsvietia signálom v protifázi s COM. Zhasnú, ak sú budené vo fázi s COM.
Na to treba nejaký prepínač...napríklad aj XOR.
Samozrejme to môžeš simulovať aj programom (cez ten SPI), ak to bude stíhať aspoň 100 kráť za sekundu a dodržíš približne striedu budenia COM a SEG. 1:1 (tú frekvenciu som si vycucal z palca, nejaká bude doporučená určite).
Bude to svietiť aj pri statickom budení, len sa skráti podstatne životnosť LCD.
Zaslal: st leden 22 2014, 10:39 Předmět:
Ak je v registri miesto aj na COM potom sa to dá robiť aj bez generátora, iba v registroch.
bit COM striedať, modifikovať xor-om data ku bitu COM, vyslať.
To CLK v registri je vlastne COM.
Ak je CLK=1 svietia segmenty s data=0
Ak je CKL=0 svietia segmenty s data=1
Zaslal: st leden 22 2014, 12:30 Předmět:
áno, ak je CLK=0 svietia data =1
ak je CLK=1 na rozsvietenie treba data invertovať (čiže 0).
Invertovať CLK stačí v podprograme pred vyslaním do posuvného registra.
Inverovať data sa dá pri presune dát do posuvného registra.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.