Dcera mi přinesla fén/kulmu. Na pokus o opravu, jinak sběrný dvůr.
Fén vypíná za několik vteřin ochranou proti přehřátí topného tělesa. I na nejnižší výkon se spirála rychle žhaví do červena.
Zjištění:
1. Průduchy od ventilátoru k topnému tělesu nejsou nikde zanesené prachem a vlasy.
2. Subjektivně se mi zdá, že ventiátor má nízké otáčky. Nemám to s čím porovnat.
3. Vrtulka ventilátoru jde na ruční pootočení velmi mírně ztuha. Ani foukáním ústy na lopatky ventilátoru ho neroztočím. Motorek ventilátoru je na pravé straně obrázku. Vrtulka je na konci fénu pod přívodem 230 V.
4. Podle přiložené fotografie se zdá, že ventilátor má elektronický komutátor. Nejsou vidět žádné uhlíky. Motorek bude napájen z nějaké odbočky topné spirály.
5. Řízení elektromotorku bude na kruhové destičce u motorku. Z destičky do motorku vstupují dva protilehlé pásky s připojenými odrušovacími kondenzátory na kovovou kostru motorku. To skoro vypadá na odrušení jiskření na uhlících, takže to by mohlo vylučovat použití elektronického komutátoru. Tuhost chodu mohou dělat ty uhlíky
Myslím, že nikdo nebude mít jinou radu než sběrný dvůr. Ale budu vděčný za každý námět, který mne nakopne k pokračování v další demontáži, která by mě mohla dovézt k vadnému dílu. Může to dělat i neopravitelný závitový zkrat ve vinutí motorku.
Fén Philips.jpg
Komentář:
Velikost:
242.14 kB
Zobrazeno:
119 krát
Naposledy upravil Brozicek dne pá únor 09 2024, 13:16, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: čt únor 08 2024, 11:36 Předmět:
Většinou jsou na tom bídně ložiska a po přimazání to zase běží. Bývá problém se k ložiskům dostat. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Motorek má dvě rychlosti?
Ta destička může být gretz.
Ty pásky budou přívody ke kartáčkům.
Problém je sundat vrtuli. Ložiska nebývají zadřené, ale suché a pak to vrčí.
Možná se mýlím, ale ještě jsem nepotkal fén s fázovým motorem. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18477 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt únor 08 2024, 12:02 Předmět:
Vetšina fénů, co jsem měl kdy v ruce měly všude nalepený sra čky pozbíraný ze vzduchu. A to včetně ložisek. Nejvíc to je u lidí, kteří vaří na plynu a nebo mají koupelnu poblíž kuchyně. Pokud je to motor s elektronickým komutátorem, tak ty se pokud je něco blbýho v komutátoru chovaj, jak píšeš, jdou ztuha, seklej trand nebo dioda motor brzdí. Jestli ten komutátor jde odpojit, (bude mít nejspíš 3 vývody) tak zkus dva odpojit jestli se něco změní na odporu otáčení. Pokud jo, je problém v komutátoru, pokud ne, máš přidřenej motor. _________________ Jirka
Zaslal: čt únor 08 2024, 15:52 Předmět:
mi-ro napsal(a):
Sundej vrtuli, ze hřídele odstraň namotané vlasy které jsou utažené mezi vrtulí a blokem motoru.
Tak to jsi měl 100 % pravdu. Překvapilo mne, jak šla ta vrtulka snadno stáhnout z hřídelky. Ta brzda z vlasů to byla síla, viz foto.
Ještě před tvoji radou jsem se díval na destičku u toho motorku. Žádný elektronický komutátor, běžný můstkový usměrňovač. Odbočka na topné spirále pro motorek má 29 ohm. Ten můstek je zapojen nějak polovičatě. Jedna katoda a anoda jsou rozpojeny a spojují se až na druhý rychlostní stupeň. Vypadá to, že pro menší otáčky je usměrnění jednocestné, a pro druhý stupeň je to normální dvojcestný můstek. Ty modré a červené vodiče jsou základní napájení motorku, černý a šedý vodič asi spojují tu katodu a anodu na dvojcestné usměrnění. Dále jsem to nezkoumal.
Fén už zase "Skáče přes kaluže" (byl to moc pěkný starý film, jak se chlapec po obrně učil chodit). Tím se vždy pochválím, když něco také naučím fungovat (chodit). A také používám na svoji pochvalu citát z filmu Ohrožení Britaniku - "Fallon je zas šampión", když Fallon zneškodnil bombu na palubě.
Zaslal: čt únor 08 2024, 16:23 Předmět:
keemo napsal(a):
B.... Problem byva ze ne vsechny tyto zgarby jdou bez destrukce rozdelat...
Přesně tak. Musel jsem pro rozebrání použit násilí a odlomily se všechny pacičky spojující horní a dolní díl. Pacičky jsem nahradil omotáním tělesa fénu bílou izolačkou. Vypadá to téměř profesionálně.
Nebo sekunďák.
Mám fén ze SD který má motor napájený kdovíjak. Motor má dvě rychlosti a není napájený odbočkou ze spirály. Jede stejně i bez topení. To má taky dva stupně a dá se úplně vypnout. Jelikož plně funguje tak jsem ho ještě nerozebral na prohlídku.
>>"Fallon je zas šampión", když Fallon zneškodnil bombu na palubě. << Ale měl na výběr. Červený a modrý. A střihnul na základě svého uvážení. Né co mu terorista poradil. Vyšlo mu to. Kdyby né tak by se všichni divili. _________________ Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Založen: Sep 10, 2007 Příspěvky: 5309 Bydliště: Ostrava, Bratislava
Zaslal: čt únor 08 2024, 18:51 Předmět:
Jako pro sebe to pal cert zejo ale pro zakaznika je tento druh "opravy" resp navraceni pristroje jaksi zapovezen takze pokud mi to chce nekdo vnutit ze "to preci nejak pujde" nebo "jen zlomeny kabel u vstupu do pristroje" tak je s tim zenu pryc...
2004 Příspěvky: 19880 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: čt únor 08 2024, 23:06 Předmět:
keemo napsal(a):
Brzda z vlasu byva 90% zavad v zarizenich tohoto typu.
Kdyby jen tohoto typu: nedávno jsem měl stížnost na nefunkční centrální odsávání z koupelny (což je blbost, to by jim neodsávalo ani z kuchyně a hajzíku, ale tam to tah mělo, stejně, jako v ostatních patrech). Naprosto zarostlá zpětná klapka směsí vlasů, laku na vlasy a prachu. Inu, jsou mezi námi i tvorové, co si vlasy lakují dvacet let...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.