Čoudící a smradlavej Wartburg, kterej jezdil na směs oleje v benzínu 1:40, mi spolknul toho oleje kolem 2,5 litru na 1000km. Proti tomu mi přijde litrová spotřeba oleje u moderního ctyřtaktu jako docela nemístná...? _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34376 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt září 11 2025, 16:09 Předmět:
Úplně nejmodernější motory se ZÁMĚRNĚ dělají málo utěsněný právě proto, aby mezi klouzajícíma součástkama byl neustále se obnovující olejovej film, kterej snižuje tření a tím vlastní mechanický ztráty motoru. Únik oleje je záměrně "vyspádovanej" do spalovacího prostoru přes sání, aby se spálil tam nebo nejpozdějc v katu. Je to obdoba ztrátovýho mazání, který se dřív uplatňovalo u letadel - bylo lacinější a spoolehlivější dopravovat na mazaný místa pořád čerstvej olej ze zásobníku a ten zásobník dolívat zároveň s doplňováním paliva, než vytvářet koloběh s filtrováním a chlazením oleje, kterej se moh kdykoliv ucpat nebo jinak přerušit. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Ekkar: Já vím proč tomu tak je. Nemusíš hned o každý blbosti psát esej.
Milan_F: Můj Waran každopádně nevoněl jako Dolce Vita od Diora. Jezdil jsem na technickej benzín dotovanej naftalínem a olej M6A. To nebylo tak zlý jak by mohlo. Avie nebo Ikarus teda čmoudily a smrděly hůř, to zas jo. A myslím že i dnes potkávám vylágrovaný TDIčka, co ho taky trumfnou. Zrovna včera jsem za nějakým takovým sazometem jel. To bylo až dusivý.
To ubejvání oleje se zase dost často dorovná palivem. Takže vlastně neubejvá. Jednou mi ve Sprinteru dokonce hladina vylezla tak, že museli dva litry odebrat. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Mne sa Š120L vyčistil- dekarbónoval motor sám... Praskla/ a začala prepúšťať membrána palivového čerpadla a pretlak paliva putoval do oleja... po asi 500km bolo v motore cca 8 L zmesy oleja z benzínom Po odňatí víka ventilov nebol takmer nikde žiaden usadený karbón... čistučké jak od nova Jasné že motor dostal na frak nedostatočným mazaním a špatne vtedy štaroval ... niekedy za studena na dva/tri válce - zahádzané sviečky...nemal kompresiu... ale vyčistil sa dokonale Po výmene "oleja" a čerpadla dala ešte asi 45kkm..kým som ju nepredal...
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34376 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt září 11 2025, 19:59 Předmět:
Tome - ty víš, někdo jinej ne. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Jazdím teraz "dcérinu/zaťkovu" ropáčku Tojotku Raw4... spolu najazdíme tak 10 tisíc za rok..nič moc... ja len na "doma" - manželku a seba do práce a na nákupy a oni keď sú na dovolenke tak pre nich na letisko a späť.. Boli tu na jar a zaťko vytiahol mierku oleja... vraj akurát na hrane.. - tak servis, výmena filtrov - aj vzduchových a čo treba... Starajú sa (veď aj majú za čo )
Zaťko má "pracovnú" RAWku aj doma... a vraj sú tie tojoťácke motory také... že aj olej spapajú... OK... Na Xsaruši (benzín 1,4) tiež bola spotreba oleja zo začiatku trochu vyššia, do výmeny na garanciu ubudlo dosť - 1,5L ?? ale vraj v norme. Potom sa to ustálilo... má už 21 rokov a cca len 150 kkm a nemusel som nikdy dolievať... vždy to bolo po ubehnutí patričných km v norme.. Iná vec nastala, keď už vekom a asi aj málo používaním prehrdzavelo tesnenie pod hlavou... Olej v chladiacej kvapaline!.. síce moc nevadí, ale v motore vtedy značne poklesol.. našťastie sa nič hrozné neudialo a po výmene tesnenia je zase všetko OK.. ešte slúži... Horší by bol únik chladiacej zmesy do oleja...
Me ted daval kamos jakejsi cistici pripravek do oleje, ted jsme to po 5000km vylili (dle navodu) a dali normalni olej a novej filtr. Asi to neco vycistilo, filtr vypadal fakt hrozne na 5000km (dali jsme novej i pred tou ocistou, je celkem lacinej) ... mam prave primovstrik
Založen: Nov 17, 2011 Příspěvky: 6840 Bydliště: U Litomyšle.
Zaslal: so září 13 2025, 17:01 Předmět:
Na YT to dělají vodou. Normálně ji stříká do sání aby se motor ale nezadusil. Ale bál bych se toho. Navíc motor mám absolutně čistý. _________________ Digitální technologie pracuje se dvěma stavy. Buď vůbec, nebo blbě.
To mas jeste neprimej ze? To jsem mel taky cisty. Tento je jak jetel a zere olej (hlavne na jednom valci) a to se ted dost spravilo (klepu na drevo)... prevence je asi drzet to v otackach a nenechat automat na D to dusit na 1000...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.