2004 Příspěvky: 20538 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po květen 26 2025, 20:33 Předmět:
Už jsem ti psal, že VHS má frekvenční rozsah jen do asi 3,2 MHz, ale to je sinus. Výše jde amplituda užitečného signálu Y strmě dolů, takže rozlišíš 200 - 220 svislých dvojčar, na to už potřebuje "zostřit obraz". Přitom se ale naruší vztah deemfáze k preemfázi při záznamu (korekce způsobí nelinearitu skupinového zpoždění signálové cesty, čím strmější, tím větší nelinearita) a objeví se kontrastní zákmity na svislých jasových přechodech.
Ty se pak kompenzují dost blbě.
Barevné rozlišení tak drasticky omezené není, ale z principiálních důvodů (konverze barvonosné dolů pro záznam a při snímání opět na "PALovou barvonosnou) se barevné přechody natahují asi na trojnásobek, čili na řádek se vejde tak 90 změn barvy.
Čili žádné ostré svislé linie.
V pásmu nad 3,2 MHz už je v jasovém kanálu jen šum, který by měl být překrytý barvou. Jenže chrominanční signál má dostatečnou amplitudu jen v sytých barvách (v nichž obsahuje vlastní šum). V těch barevných přechodech tedy šumí víc.
Videograbber nerozlišuje, co je užitečná informace, a co šum, ten také pokládá za užitečnou informaci. A na to potřebuje značný datový tok.
Zaslal: po květen 26 2025, 21:26 Předmět:
Ta postnutá ukázka je samozřejmě extrémní případ - to písmo je generované přímo tím rekordérem.
Navíc ten statický screenshot vypadá hůř, než když to běží jako video a ty tečky se tam náhodně hemží.
V takové ostrosti se na VHS kazetě nic nevyskytne, myslím, že ani S-VHS kazeta by to nezvládla. S-VHS kazety sice nějaké mám, ale nahrané z TV vysílání, které také neoplývá ostrostí.
Plné využití možností PALu podle mě přineslo až DVD-Video, což už ale byla pro analogové televizory doba konce.
Když si přes to moje zimprovizované S-Video pustím do TV karty nějaký film na DVD, tak tam ten barevný binec na hranách trochu vidět je.
Ty přeostřené obrysy u VHS jsou nešvar, taky jsem si říkal, že to asi pochází ze snahy videorekordéru dohnat uměle ztrátu ostrosti jak při záznamu, tak při přehrávání. Při vícegeneračních kopiích jsou ty obrysy opravdu přehnané.
Viděl jsem někde ukázky vylepšení VHS přepisů pomocí nějaké poslední verze AI a na jednom záběru byly překmitlé obrysy a to AI ty obrysy odstranilo, což mě překvapilo. Obecně ale pořád to vylepšování pomocí AI má svoje mouchy a přijde mi, že AI vylepšovače videí nejsou na VHS záznamy uzpůsobené. Možná někdy v budoucnu. Zatím to neřeším.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.