Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19584 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá červenec 04 2025, 16:11 Předmět:
Už zase lžou. Jedna zpráva že prý vážná porucha v rozvodně Chodov, druhá že pád fázového vodiče, třetí že zatím nevědí. Tak co je pravda? Nebo vše najednou? _________________ Jirka
Zaslal: pá červenec 04 2025, 16:17 Předmět:
Teda jestli umí jeden spadlý drát shodit půl republiky tak potěš pánbůh. Jen si tak říkám slunečný a větrný den jestli tomu ještě něco nepomohlo, ale to je jistě jen škarohlídství.
Založen: Dec 24, 2017 Příspěvky: 8220 Bydliště: Praha 6 - Petřiny
Zaslal: pá červenec 04 2025, 16:26 Předmět:
Praha 10, Malešice (v práci), kleklo to lehce po poledni, po cca hodině to opět najelo. Ale areál sběrného uzlu bude mít svoji trafostanici. Chvílemi nešla mobilní data (napříč operátory), postupně v pohodě. Kamarádka ve Strašnicích ještě ve tři odpoledne bez proudu.
V bydlišti a ani u bráchy na Kladensku nic, vše jelo jak mělo. Doma bych i kratší výpadek poznal podle zastavených Pragotronů. _________________ Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Naposledy upravil Hubert_79 dne pá červenec 04 2025, 16:28, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: pá červenec 04 2025, 16:26 Předmět:
V České Lípě to nejelo zhruba od 12-ti až do zhruba půl páté odpoledne nebo tak nějak to najelo. Zhruba hodinu předtím tu po síslišti objížděli HZS v dodávce a hlásili, že předpokládané odstranění problému s výpadkem je až někdy v devět hodin. Tak jsem si říkal je otázkou jestli v devět večer a nebo až v devět ráno.
Španělský blackout už pomalu vyprchal a tak bylo potřeba zas něco provést, aby měli o čem psát novináři a nenudili se. Tak jsme tu měli pro spoustu z nás pěkný blackout jak se říká "na vlastní bulvy" a zas bude o čem psát nejen v médiích, ale i tady v diskusích.
Naposledy upravil Valdano dne pá červenec 04 2025, 16:33, celkově upraveno 1 krát.
U nás to nastalo taky ve dvanáct hodin přesně - nevím jestli plus mínus minuta, to snad byla jen shoda okolností. Když jsem se byl podívat venku, hodiny na gymplu se zastavily na dvanácté. Vzpomněl jsem si na staré sovětské rádio, naštěstí bylo na čtyři AA články co jsem zrovna měl doma, tak jsem ho uvedl do provozu, projel jsem SV a DV (pak tam byly KV1 a KV2), na SV jsem naladil jen jednu stanici, byl tam nějaký bazar. Vzpomněl jsem si na doporučení, aby v krizovém zavazadle bylo i tranzistorové rádio s náhradními baterkami - to by mi bylo plat prtné. Vyzkoušel jsem rádio v mobilu, chytil jsem tam na VKV Radiožurnál, byl tak rozhovor s nějakým papalášem, že se nic neděje, všechno je v pořádku, nemocnice a vodaři jedou na náhradní zdroje, krizový štáb není nutné svolávat ani zřizovat krizové telefonní linky a policie řídí dopravu na křižovatkách tam kde nefungují semafory. Pak jsem se byl podívat na nedalekou frekventovanou křižovatku, semafory nesvítily policie neřídila.
Letos jsem si měnil baterku v autě, spíš preventivně, ta stará by ještě fungovala, tak mne napadlo podívat se po nějakém měniči 12V=/230V, 50Hz, kdyby něco takového ještě nastalo, abych měl aspoň nejnutnější síť na lednici, kdyby to trvalo déle (jednu lednici máme na uchovávání léků co jsou choulostivé na skladovací teplotu a za tu dobu co byla bez napětí, u nás asi dvě hodiny, v ní teplota stoupla asi o 5°C) a tu baterku udržovat nabitou. _________________ Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Zaslal: pá červenec 04 2025, 16:37 Předmět:
Během výpadku mě napadlo, že zavolám ségře na Moravu, aby sledovala co se u nich děje a když tak dala echo jestli náhodou už netáhnou ruské tanky na Prahu, ale pak jsem si to rozmyslel. Nechtěl jsem ji zbytečně děsit.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33989 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá červenec 04 2025, 16:44 Předmět:
Yarda1 napsal(a):
... Vzpomněl jsem si na staré sovětské rádio, naštěstí bylo na čtyři AA články co jsem zrovna měl doma, tak jsem ho uvedl do provozu, projel jsem SV a DV (pak tam byly KV1 a KV2), na SV jsem naladil jen jednu stanici, byl tam nějaký bazar. Vzpomněl jsem si na doporučení, aby v krizovém zavazadle bylo i tranzistorové rádio s náhradními baterkami - to by mi bylo plat prtné.
...
Letos jsem si měnil baterku v autě, spíš preventivně, ta stará by ještě fungovala, tak mne napadlo podívat se po nějakém měniči 12V=/230V, 50Hz, kdyby něco takového ještě nastalo, abych měl aspoň nejnutnější síť na lednici, kdyby to trvalo déle (jednu lednici máme na uchovávání léků co jsou choulostivé na skladovací teplotu a za tu dobu co byla bez napětí, u nás asi dvě hodiny, v ní teplota stoupla asi o 5°C) a tu baterku udržovat nabitou.
Podle tvýho popisu tipuju rádio "Россия 303", stávalo něco kolem 600 tvrdě vydřenejch nepřevoditelnejch prašulí ... A s tím měničem pro ledničku BACHA! Je rozdíl, jestli ta lednička je kompresorová, nebo absorpční - princip tady vysvětlovat nebudu, to si najdi na Wikipedii, ale zatímco pro absorpčku ti postačí měnič s výkonem 1,2-1,5násobku příkonu lednice, za měnič pro kompresorku budeš muset sáhnout hloubš do měšce - kvůli rozběhovýmu odběru kompresoru musí mít takovej měnič velkou rezervu výkonu, odhadem minimálně 5násobek jejího běžnýho odběru - a dost možná ještě větší! _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Podle vyjádření je příčinou pád fázového vodiče na úseku vedení V411 (tj. mezi Hradcem a Výškovem). Poté následoval kaskádový efekt jenž způsobil odstavení devíti přenosových stanic tj. ten rozsáhlejší výpadek.
ČEPS zpřesňuje průběh začátku výpadku.
Poruchu spustil pád fázového vodiče na vedení V411. Následně vypadl šestý blok tepelné elektrárny Ledvice, která leží mezi Teplicemi a Bílinou. Došlo rovněž k přetížení vedení V208 a výpadku v rozvodně Krasíkov. Následně došlo k oddělení části přenosové soustavy, kterou nebylo možné provozovat.
Přesně. Mám ještě další rádia ale myslím, že tam jsou potřeba jiné baterky a ty asi doma nemám. S tím měničem bych se nejdřív s někým poradil. taky může být důležité, jestli z měniče leze sinus nebo nějaký pseudosinus a co by tomu ta lednice (v zimě motor oběžného čerpadla plynového topení) říkala. _________________ Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Ptal jsem se dnes kamaráda z Brna, jestli u nich jde elektrika. Odpověděl že jo. Ale když teď o tom přemýšlím: Nejsem si jistej, jestli chápal, na co se ho ptám. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Kluk je momentálně na praxi v Litvínově no a ve fabrice vypadlo vše za plného provozu , z některých armatur stoupá černý dým a hasiči lítaj jak čerti . Stav cca před hodinou .
Z Litvínova se čoudilo i v 19 hodin, i když většina sajrajtu šla z těch věží, kde se běžně pálí přebytek plynu.
Přesně. Mám ještě další rádia ale myslím, že tam jsou potřeba jiné baterky a ty asi doma nemám. S tím měničem bych se nejdřív s někým poradil. taky může být důležité, jestli z měniče leze sinus nebo nějaký pseudosinus a co by tomu ta lednice (v zimě motor oběžného čerpadla plynového topení) říkala.
S uspokojením jsem vyzkoušel, že na 400W sinus meanwell měnič a autobaterii jede velká invertorová lednice bez problému. Ještě to předělám na přepínač, abych nemusel tahat prodlužku
2004 Příspěvky: 20540 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá červenec 04 2025, 19:57 Předmět:
Yarda1 napsal(a):
...Letos jsem si měnil baterku v autě, spíš preventivně, ta kVAstará by ještě fungovala, tak mne napadlo podívat se po nějakém měniči 12V=/230V, 50Hz, kdyby něco takového ještě nastalo, abych měl aspoň nejnutnější síť na lednici, kdyby to trvalo déle... ...a tu baterku udržovat nabitou.
Příklad: byli jsme už čtvrtou hodinu bez proudu, tak jsem vzal UPS Powerext 1,9 kVA, s asi půl roku starou sadou 5 baterií Yuasa 12 V/7 Ah a připojil na ni mrazák 190 W. Rozběhl se, ale rána, výkonový stupeň vydržel, dokonce z toho dodnes leze poměrně slušná sinusovka, ale roztrhlo to všechny baterky. Přesto na ně mrazák dvě hodiny běžel, než zase proud šel. Mohl jsem si ty baterie pošetřit, teplota v mrazáku za ty 4 hodiny vystoupala z -26°C na -21°C, takže by obsah určitě přestál i ty další dvě hodiny.
Proto jsem se také tentokrát nesplašil, do 10 hodin bez proudu se v mrazáku, který se neotevírá, spolehlivě ještě nic nezkazí.
Když to má být jen chladnička na léky, je skutečně lepší absorpční (ty "trojkombinace" pro karavany mají kombinovaný zdroj 230 V / 12 V / plyn, ale je třeba zvážit, jestli využití bude úměrné pořizovací ceně).
Kde stačí na ty léky objem do 26 litrů, jako že určitě stačí, tam vyhoví i polovodičová autochladnička, kterou lze živit z autobaterie. Bere si z ní kolem 5 A, tak pár hodin vydrží i se starší, samozřejmě předem nabitou, baterkou. Jistě, energetickou účinností je na tom kompresorová lednička ze všech nejlépe, ale ta musí být určená přímo pro napájení z 12 V akumulátoru, protože, je-li na střídavou síť 230 V, ten proudový štos při sepnutí kompresoru vyžaduje hodně předimenzovaný měnič, jak tu napsal Karel. Nevím, jestli invertorové kompresorovky mají nějak výrazněji omezený rozběhový proud, to jsem jaksi neměl příležitost vyzkoušet.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.