Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19579 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá červenec 04 2025, 10:51 Předmět: Co s rybízem
Letos se ňák urodilo hafo červenýho a černýho. Marmeládu z toho dělat nechci, mám jí ve sklepě do konce života a navíc ji moc nemusím.
Tak bych chtěl zkusit víno. Máte s tím někdo osobní zkušenost? Rybízu mám asi tak 15 kg dohromady, má to smysl se s tím matlat? Postup, poměry, jaký kvasinky? Pro červenej, černej nebo řezanej. Teoretický bláboly z internetu mě nezajímají, jen reálný osobní zkušenosti.
Díky! _________________ Jirka
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33977 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá červenec 04 2025, 11:21 Předmět:
Kdyby to k tobě nebylo flák cesty, klidně bych si pro něj zajel, u nás má zas rybízová marmeláda odbyt... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Feb 25, 2008 Příspěvky: 19913 Bydliště: Rychnovsko
Zaslal: pá červenec 04 2025, 13:28 Předmět:
Vem 25ku demižon , červený nasyp celý + černý , nemělo by být více jak 20% . Rozmíchej 2kg cukru tak v 5l vlažný vody a dolej do demižonu . Pokud ti něco zbyde tak schovej do petek po prvním stočení . Kvasinek je na veškerém ovoci hafo . Důležité je teplo , žádný sklep . Soused měl veškerý nábytek nahoře osázen demižony . Já jsem si vyrobil specielní skříň na demižony a sudy . Jablečné už kvasilo u topení . Kvasná zátka podmínkou . Já jsem měl svedeno do PVC hadičky a skrz rámy ven . Kvasívalo mi v bytě až 350l .
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19579 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá červenec 04 2025, 15:52 Předmět:
Jaký u vás rostou, oranžový a nebo fialový? Ale ty jsou až v srpnu. U nás lesní háj, kde jich bylo spousta před třema rokama zplanýrovali a není kam na ně chodit pokud nepočítám ty, co rostou u silnice a jsou nasmraděný autama.
Mám jich zavařených asi 20 sklenic 0,7l marmelády, možná je vyklopím a taky dám kvasit. _________________ Jirka
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33977 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá červenec 04 2025, 16:55 Předmět:
BOBOBO napsal(a):
Černý si můžeš Karle přijet otrhat , za pár dní spadne .......
Říkám, kdybych to k tobě neměl 100 kiláků jednu cestu, tak nad tím budu uvažovat. To máš jen na cestu minimálně 3 hodiny ... Ale pokud budeš dávat kvasit, tak černej rybíz musíš nejdřív podrtit, má asi 5x tužší šlupku na bobulce, než červenej a trvalo by to zbytečně dlouho. Nebožtík děda kupoval "vinný" kvasinky v Řempu, kde je koupit teď netuším - nejen rybízový, ale vůbec všecky domácí "ovocný vína" = pochop jako "tlamolepy&bolehlavy" jsou pro mě urážka poctivýho pití, který může vyjít jedině spirálovou trubkou z měděnýho kotle ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.