Zaslal: pá červen 27 2025, 16:46 Předmět:
kulikus napsal(a):
jde alespoň o ověření ztišení vypnuté WiFi na ntb.
Modul musí zůstat, WiFi je občas potřeba.
Začínám mít pocit, že jste to ve svém dotazu nesprávně popsal a teď z toho vznikají zmatky. Budete to zřejmě muset popsat podstatně konkrétněji o jaký NTB se jedná a také o jaký Wifi modul se jedná. Vyznívá to tak jako byste zapínání/vypínání Wifi na příslušném NTB nebo externím Wifi modulu vůbec neměl pod kontrolou.
1. Vy máte k NTB připojen nějaký externí Wifi modul třeba do USB portu a nebo o co konkrétně vlastně jde ?
2. Co si představujete pod formulací "ověření ztišení vypnuté WiFi na NTB"?
Když je Wifi v NTB vypnutá tak by neměla vůbec fungovat tj. ani vysílání ani příjem (ani jako klient) a v takovém případě logicky ani není možné jakékoli Wifi spojení NTB na jakýkoli Wifi AP bod a pokud je před vypnutím Wifi v NTB nějaké spojení navázáno, tak se po vypnutí Wifi v NTB takové spojení ukončí.
Já mám Wifi integrovanou v NTB což je celkem běžná záležitost. Když softwarově vypnu Wifi v NTB tak příslušný hardware vůbec nepřijímá ani nevysílá tj. jako by tam ani nebyl a v tomto stavu NTB ani není schopen detekovat žádné AP body v okolí. Kdykoli samozřejmě zase mohu Wifi zapnout tj. příslušný hardware je fyzicky stále přítomen v NTB i když je jeho provoz dočasně vypnutý.
Ano, pod kontrolou to být nemusí, pokud si vestavěnou wifinu zapne v určitý čas třeba trojan. Chci mít jistotu (ověření) že nevysílá, když je vypnutá. _________________ pro mládež - Hamíkův koutek
Naposledy upravil kulikus dne pá červen 27 2025, 17:57, celkově upraveno 1 krát.
2004 Příspěvky: 20535 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá červen 27 2025, 17:54 Předmět:
A není lepší mít jistotu, že systém je trojanů prostý?
Jinak řečeno: než nemoci těžko léčit, lépe je jim předejít.
První starostí by mělo být, aby se trojan do počítače vůbec nedostal. A který z nich si umí zapnout wifinu?
Naposledy upravil Hill dne pá červen 27 2025, 17:56, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: pá červen 27 2025, 17:54 Předmět:
kulikus napsal(a):
Ano, pod kontrolou to být nemusí, pokud si vestavěnou wifinu zapne v určitý čas třeba trojan.
Tím, že budete kontrolovat zda je Wifi vypnutá na dobu kdy jste ji vypnul vy sám úniku informací přes Wifi nezabráníte, protože trojan sám vůbec nemusí Wifi zapínat a získané informace např. hesla apod. si může v zašifrované podobě uložit někam na disk NTB a pak je odešle až bude Wifi v provozu tj. klidně si počká až Wifi vy sám zapnete a až bude v NTB k dispozici spojení do Internetu.
kulikus napsal(a):
Chci mít jistotu (ověření) že nevysílá, když je vypnutá.
V tom případě si pořiďte třeba ten již zmíněný jednoduchý detektor, který by na to měl bohatě stačit. Podobný detektor se dá koupit levněji z Číny s poštovným zdarma třeba na eBay. Pokud bude v okolí více Wifi zdrojů tak počítejte s falešnými detekcemi. Ideální je tedy testovat to na odlehlém místě a nebo ve Faradayově kleci.
Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 689 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: pá červen 27 2025, 20:51 Předmět:
Já jsem v poslední době objevil možnosti uměle inteligentních četbotů a s jejich pomocí jsem vyřešil pár věcí použitím skriptů, které mi sestavili. U některých skriptů zabralo jejich ladění, aby dělali co jsem si představoval, hodně času, protože programovat vůbec neumím, tak jsem to všechno nechával na UI a jen jsem zkoušel co vyplodila, ale nakonec to ve většině případů fungovalo podle mých představ. I když v jednom případě jsem musel použít jinou UI, protože ta se kterou jsem začal se ke kýženému výsledku nedokázala dopracovat.
Dovolil jsem si teda požádat Google Gemini o skript, který by hlídal zapnutí WiFi adaptéru: https://g.co/gemini/share/b6a47fdd98fa
Jestli je funkční jsem nezkoušel, nepotřebuji to. Můžeš ho vyzkoušet, případně na něm s Gemini nebo jinou UI dál pracovat podle tvých představ.
2004 Příspěvky: 20535 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá červen 27 2025, 21:13 Předmět:
Jenže to jsme pořád, kde jsme byli: jestli si trojan uloží výsledek své aktivity na disk, odešle ho až v okamžiku, kdy wifi potřeba bude, jak tu jasně napsal Valdano.
Když bude potřeba wifi adaptér zapnout, pak proto, aby komunikoval s nějakým AP. V tu chvíli jakákoli indikace činnosti wifiny nic neřeší, protože data se odešlou. Nejspíš ani nerozeznáš, kolik toho po přihlášení počítač odeslal navíc.
Pořád nechápu: proč mít v počítači trojana a dělat sobě i jemu problémy, aby nemohl dokončit svoje dílo, když si stehně počká, až bude mít příležitost to dokončit? Není opravdu lepší si do počítače trojana nepustit, případně, když se to přesto povede, ho co nejdřív zlikvidovat?
Zaslal: pá červen 27 2025, 22:49 Předmět:
Je to přesně jak píšete a také platí i to co jste zmínil už dříve tj. i dle mého názoru naprostá většina trojanů sama Wifi vůbec nezapíná, protože to není potřeba jelikož stačí počkat až si to zapne sám uživatel.
Prostě pokud tam nějaký trojan bude mít tak je vysoce pravděpodobné, že to bude takový, který se nebude vůbec pokoušet zapínat Wifi, ale prostě si počká až bude na tom NTB dostupný Internet, a to bude doba kdy trojan data odešle a nějaké jednoduché externí měření signálu nebo kontrola zapnutí Wifi pomocí toho skriptu v tomto kontextu nebude k ničemu.
Ostatně sám kulikus už zde psal, že WiFi je na tom NTB občas potřeba zapnout. Takže tím ať už sledováním zapnutého stavu Wifi pomocí skriptu nebo jednoduchým externím sledovačem vysílaní, to stejně nevyřeší a jen si tím bude přidělávat práci a bude v mylném domnění, že nehrozí únik dat v době kdy si Wifi na tom NTB vědomě zapne sám kulikus.
...Chci mít jistotu (ověření) že nevysílá, když je vypnutá.
To lze řešit několika způsoby:
- skript, který po startu ntb wifi vypne.
- skript, který v určitém časovém intervalu bude kontrolovat přítomnost wifi
- pokud lze, zakázat wifi kartu v BIOSu, pak ji nezapne ani trojan. Ovšem při potřebě wifi se musí počítat s tím, že ji před spuštěním bude nutno v BIOSu zapnout.
- vyjmout wifi kartu z ntb a používat USB wifi dongle. Ošetřit účty tak, aby k použití dongle měl práva jen určitý uživatel.
Jinak platí to, co už tu bylo napsáno. A k tomu asi jen tolik - pokud má ntb LAN síťovku, pak je třeba ošetřit i ji.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.