Zaslal: st červenec 02 2025, 17:48 Předmět: Sinclair klima + chyba H3
Klima už má asi 13 let a dva dny se při zapnutí na displeji objevuje chyba H3, což by měla být ochrana kompresoru při přetížení. Potom zmizne a klima najede, kdy včera jela vkuse do večera a dnes jede bez problému zatím taky.
Mohlo by být málo chladiva nebo přidřený kompresor a to nejmenší by byl divný rozběhový kondenzátor, pokud tam nějaký je. Budu na to mít čas až o víkendu, protože nyní se doma vychlazuje má drahá polovička.
Volal jsem třem chlaďařským firmám a všichni se mi vysmáli, že nejdřív po prázdninách. Zkusím připojit měřák spotřeby a možná bude odběr vyšší, ale z toho zase neurčím, jestli je málo chladiva nebo problém s kompresorem.
Oni asi podle množství chladiva dokáží odhadnout problém s kompresorem, že?
Kdybych tušil, že chcípá kompresor, tak bych si koupil novou a nainstaloval sám. Nějaké základní vyvakuování bych snad zvládl a stačí mi metr trubek, takže i přednaplněného chladiva by mělo být dost.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33978 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st červenec 02 2025, 19:09 Předmět:
Obvykle to je úbytek chladiva spojenej se stárnutím a(nebo) úbytkem oleje v kompresoru. V autě mi servis vždycky chladivo kompletně vyvakuuje, zváží zbytek, nastříkne čerstvou dávku oleje a doplní předepsanou váhu chladiva. Domácí klima až na velikost a asi i druh chladiva o moc víc odlišná nebude. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33978 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st červenec 02 2025, 19:25 Předmět:
Viděl jsem bytovou klimu se zapouzdřeným kompresorem, jako mají ledničky, i klimu s kompresorem poháněným motorem a řemenem zvenku - ta byla podstatně výkonnější. Záleží na tom, co si kdo koupil. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Ano, únik nebo nedostatek chladiva by měla být chyba F0, ale někde píšou, že to neplatí pro zařízení do domácností. Jak to o víkendu rozeberu, tak tu svorku zkusím najít.
Mírně se to přiklání k tomu, že je divný kompresor.
Ta klima najela ročně možná kolem 30-40 dnů a přibližně 8-12 hodin za den, tak by mohla mít najeto cca 3500 hodin. Vůbec netuším, jestli to už je nějaká hranice živostnosti a mám uvažovat o nějakém servisu.
Vidíš, v práci jsem to konzultoval a tam také vzpomenuli klimu v serverovně. První Toshiba se asi po 12 letech měnila, ale ta jela také nonstop. Nyní je tam asi 9 let LG.
Než jsem vyrazil z domu, tak jsem připojil měřák a na udržovacích 25°C to žere stále cca 440W. Při zapnutí se tentokrát H3 neobjevila.
Díval jsem se na venkovní jednotku a na trubkách je prasklá izolace od UV a začíná se drolit. Kolem 11 hodiny by na to už mělo svítit slunko, tak jestli se ten 25cm kousek trubek nahřeje, tak by se kompresor mohl při zapnutí víc namáhat. Dnes koupím nějakou izolaci na trubky a večer to zaizoluji.
Pokud normálně chladí jako před roky tak chladivo je ok ,opadané trubky nemají vliv ,kompresor to co píšeš je skoro jako nový,má tepelnou ochranu pokud je přetížen nebo jiná závada bude se odpojovat ,pokud běží celý den tak je ok ,tak už jen ten start to znamená kondenzátor nebo rozběhové relé u některých klim je zapojeno obojí ,ještě to muže ovlivit pokles napětí vlivem nějakého vadného spoje a nebo vadný zdroj pro napájení elektroniky .
Zaslal: čt červenec 03 2025, 21:51 Předmět:
Nazdar radilové , co znamená název invertor ? U nové sestavy je chladiva na 20m . I na část chladiva běží a nemáte ponětí . A další kravina . Je vidět , že netušíte . Je i MINIMÁLNÍ délka trubek ..............
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.